Полезни напитки с мед

Последна промяна на 29 November 2017 в 00:45 839 0

Ободряващ чай
Смесваме равни части от сушени листа на коприва, жълт кантарион и риган. Така приготвеният ароматен чай може да се съхранява в добре затворени стъклени съдове на тъмно, сухо и прохладно място.
Дневна доза: 3 суп. лъж. от сместа попарваме с 1 литър вряла вода. Похлупваме за 10 минути, прецеждаме течността и след като поизстине, я подслаждаме с натурален пчелен мед на вкус.
Имайте предвид, че жълтият кантарион е балсам за нервите и стомаха, но може да предизвика светлочувствителност, а и намалява действието на някои медикаменти, затова се консултирайте с вашия лекар, преди да започнете да пиете чая.

Високо кръвно и проблеми с паметта
Смесваме 1 ч. чаша натурален пчелен мед и 250 мл сок от цвекло. Сместа се съхранява в хладилник. Пие се по 1 суп. лъж. от 2 до 4 пъти на ден.

Ябълков оцет срещу гъбички и микроби
Натуралният ябълков оцет е ефикасно средство за прочистване на организма, с мощно антибактериално и противовирусно действие. Успешно се справя с най-различни гъбички и микроби. Пие се по 2 супени лъжици на ден, разтворени в 1 ч. чаша вода с 1 суп. лъж. натурален пчелен мед.

Напитка от коприва и ябълка
Смесваме равни части сок от коприва и сок от ябълка. Подслаждаме с натурален пчелен мед на вкус и разбъркваме до разтварянето на меда. Разреждаме напитката с равен обем вода (може да ползваме газирана вода). Поднасяме напитката охладена, с парченце лед.

Коктейл от коприва и моркови
За 4 порции вземаме 250 листа от коприва и 500 г моркови. Заедно ги прекарваме през сокоизстисквачка. Към получения сок добавяме сока от 1 лимон. Подслаждаме с мед на вкус. По желание може да разредим коктейла с обикновена или газирана вода. Поднася се охладен.