Шипката е царицата на шипките

Билка : шипка

Последна промяна на 16 October 2022 в 14:51 306 0

Решите ли да си я набавяте сами, добре е да я наберете, преди да е паднал снегът. После тя губи ценните си качества.
Шипката притежава изключително здравословно и лечебно действие. Дължи се на високото съдържание на витамин С, каротин (провитамин А), ликопен, пектин, витамините В1, В2, РР, К. Богата е на минерални соли, калиеви, калциеви, фосфорни, магнезиеви и флавоноиди (хемпферол, кверцетин, рутин).

Препоръчва се на болни от диабет, анемия, умствена и физическа преумора, простудни заболявания, авитаминози. Предимно се използва за повишаване на защитните сили на организма и е особено ценна да се приема в късна есен, през зимата и в ранна пролет. Комбинацията на витамин С и останалите съставки в плодовете й стимулира образуването на червени кръвни клетки в организма, повишава работоспособността и засилва съпротивителните сили на организма. Шипката укрепва още сърцето и кръвоносните съдове, помага при стомашно-чревни и бронхиални заболявания.
Шипката притежава силно бактерицидно действие, а препарати, съдържащи в основата си екстракт от шипка, се използват за лечение на кожни заболявания и язви, болести на отделителната и половата система.
Шипките са идеалното средство за укрепване и пълноценно функциониране на имунната и кръвоносната система, на главния мозък и на щитовидната жлеза.
Шипката влияе особено благотворно на черния дроб, понижава нивото на кръвната захар и я прави много ценна за диабетиците.
Тя се препоръчва при лечение на грип, кашлица, маточни и носни кръвотечения.


Шипково вино

Шипковото вино е билков еликсир за дълголетници. Препоръчва се по чашка вечер. То отпуска, помага при много болежки.
Рецептата: Вземат се 1 кг добре узрели шипки, 1 кг захар и 5 литра вода. За да може да ферментира, в сместа се поставя парченце мая, разтворена в хладка вода. Съдът в, който се приготвя виното, трябва да е отворен, за да може да диша при процеса на ферментация. Престоява 15-20 дни на топло място. Може да се пие, още докато ферментира. Тогава има качествата на слаба алкохолно-витаминозна напитка. След периода на ферментация се прецежда и вече е с пълните качества на първокласно шипково вино.

Виж още за: