Въздушните витамини

Последна промяна на 01 март 2018 в 23:24 606 0

Установено е, че един декар широколистна гора може да произвежда около 70 кг кислород и, абсорбирайки до 100 кг въглероден двуокис, (да пречиства 180 куб. м въздух.

Известно е, че много растения произвеждат вещества, които убиват бактериите. Борът, например, отделя ароматен кислород (зареден с фитонциди) с извънредно силно бактерицидно действие, а брезата и тополата произвеждат големи количества ароматни бактерициди.

Зелените растения (още повече дървесните) пречистват въздуха и от серен двуокис и други вредни газове. Доказано е, че боровите гори абсорбират от един куб. метър въздух около 30 мг серен двуокис на ден, а в сезона на растежа един декар върбова гора поема по 1 кг серен двуокис на месец. Зелената листна маса действа регулиращо върху нервната система, мозъчната кора и тъканта на ретината на окото, стабилизира пулса и кръвното налягане и подобрява зрението.

Оцеляването на живата Вселена зависи от равновесието между положителните и отрицателните йони (атоми, отличаващи се с един или два недостигащи или излишни електрони), като съставна част на молекулите, с които е изграден въздухът. Учените от много страни доказват, че нарушеният естествен баланс на йоните е вреден за психическото и физическото здраве на човека. Над 700 научни изследвания от целия свят водят до заключението, че излишъкът от положителни йони (като електрически заряд) е вреден за човешкото здраве, докато преобладаването на отрицателните йони има обратен ефект.
Отрицателните йони се произвеждат във въздуха от вятъра и слънцето, най-вече на големи височини и над големи водни пространства. Затова се чувстваме бодри и подмладени, когато почиваме на планина или на море. Замърсяващите въздуха вещества (прах, дим и други продукти на човешката дейност) приемат формата на големи положителни молекули. В градовете, където въздухът е особено замърсен, тези положителни молекули улавят нужните за здравето ни отрицателни йони и ги неутрализират.

Броят на отрицателните йони е най-точната мярка за качеството на въздуха, който дишаме. Чистият въздух извън градовете съдържа отрицателни и положителни йони в преобладаващо съотношение 3:1, а в градовете е 1:500, т.е. качеството на въздуха намалява 1500 пъти. За сравнение в градския въздух (когато се разхождаме по улиците), се съдържат най-често от 100 до 500 отрицателни йони на куб. см, а за да остане силно и здраво човешкото тяло, трябва да диша въздух, произвеждащ около 2000 отрицателни йони на куб. см. Какво качествено здраве може да очакваме в града, ако не се снабдим със съвременни йонизиращи апарати (йонизатори)?
Отрицателните йони в чистия селски въздух (където няма промишлено замърсяване) са обикновено между 1000 и 2000 броя на куб. см. На морския бряг те са около 4000, а в планините – между 8000 и 12 000 на куб см. В подножието на водопади (в зависимост от големината им) се наброяват предимно от 25 000 до 50 000 на куб. см, но при огромния водопад Ниагара са между сто хиляди и един милиард на куб. см. (Според някои източници това е най-здравословното място в световен мащаб за човешките същества). Подобен е резултатът и при големи бури със светкавици и гръмотевици. Всеки от нас е усетил как след опустошителна градушка въздухът (който при светкавици се загрява за секунда до 33 000ºС и се йонизира) мирише на растението колендрò и се диша много леко. Това е миризмата на газа озон, състоящ се от три атома кислород. Озонът се образува в атмосферата на нашата планета на височина около 25 км под действие на слънчевата радиация и наличието на кислород. Там присъства т.нар. озонов слой (на него се дължи синият цвят на небето), който служи като предпазна бариера за всички живи същества на Земята от вредните ултравиолетови лъчи.

Макар и в малко количество, отрицателните йони се образуват под слънчевите лъчи и до извори, и до фонтани, и дори под душа за къпане. Китайски и други учени установяват, че и в засенчените от дървета места въздухът е наситен с тези полезни за здравето йони.
Някои изследователи наричат отрицателните йони “въздушни витамини” или “въздушни елементи на дълголетието”. И има защо, тъй като вдишването им освежава мозъка и подобрява настроението. Те действат успокояващо, намаляват болката, облекчават кашлицата и спазмите и помагат за по-лесно уриниране. И още, притежават профилактично и лечебно действие при старчески болести като високо кръвно налягане, бронхиална асма и много други.
Единичните вековни дървета (на няколкостотин години) са допълнителен източник на здраве. Стволовете им излъчват силна положителна енергия на растояние до 2 метра в околното пространство. То може да се измерва по радиестезичен метод (с багети и махало). Едни от най-енергиините дървесни видове у нас са дъбът и секвоята. Ако имате силно главоболие, например, и престоите облегнат на ствола на такова дърво, само след 30 минути ще почувствате невероятно облекчение и освежаване.
Когато сме на село или в планината, сме по-далеч от цивилизацията, но много по-близо до здравето!