До преди половин век е имало тюлени по Черно море

Последна промяна на 08 юни 2020 в 21:45 149 0

Когато стане дума за нашето Черноморие, веднага в съзнанието ни изплуват красивите плажове на Златни пясъци и Слънчев бряг, дюните и пренаселените курорти. Това е част от красотата и привлекателността на морето. Но ако тръгнем на север от Варна и по-точно след Албена и Балчик, пред погледа ни се разкрива друга красота на морския бряг, която все още не е добре позната и е запазила своя чист, почти девствен вид.

Между Каварна и Шабла, отклонявайки се от главния път към морето, неусетно се озоваваме в Тюленово, малко селце на самия морски бряг. Днес там живеят по-малко от 50 души. Тук на 31 май 1951 г. бликва първият нефт. Морският бряг е неповторим със своите скални образувания и подводни пещери, които, колкото и да звучи странно, до преди 40-50 години са били обитавани от тюлени. Те именно са дали и името на селото.

Старото име на селото е Калък кьой (село на сърпа). То е било населено от гагаузи, но в средата на XIX век тук, както и в цяла североизточна Добруджа, се преселват много семейства от Централна България, главно от Котел и Смядово. След връщането на тези земи в пределите на България (според Крайовската спогодба от 1940 г.), през 1942 г. селото е преименувано и получава новото си име Тюленово. По това време край бреговете му е имало тюлени.

Тюлени в Черно море! За мнозина може да звучи странно, но това е факт. Старите жители на селото си спомнят тези дни. В началото на 30-те години румънската кралица Мария получава като подарък двойка тюлени, които се опитва да отглежда в заградено пространство в морето край двореца в Балчик. Но бързо разбира, че тези морски обитатели искат простор и свобода и ги пуска в морето. Тюлените бързо намират убежище край скалистия бряг на Тюленово и в неговите подводни пещери, най–дългата от които е 107 метра, с множество разклонения. Именно в нея през 1978 г. водолази намират останките на последния тюлен, обитавал черноморските води.

Морският бряг край Тюленово е стръмен, с почти отвесни скали, които на места достигат 20-30 метра. Но за разлика от „обикновените” скалисти морски брегове, тук те са осеяни с безброй красиви скални образувания, които са привлекателно място за любителите на скалното катерене, а подводните пещери привличат тези на подводното плуване и търсачите на силни усещания.
Тази част от Северното ни Черноморие почти не е докосната от цивилизацията. В селото има два малки хотела и няколко къщи за гости, които не са строени с европари. Посещават се почти през цялата година, но броят на туристите не е голям. Тук идват много художници, поети, писатели и музиканти.