Правите камъни - чудо, което трябва да се види

Последна промяна на 27 January 2023 в 22:13 576 0

 Мястото между Правите камъни е само за един

Дестинацията, която този път ви препоръчваме, не изисква значителни туристически навици и познания. Не отнема и много време, защото може да се осъществи за не повече от 4-5 часа. Става дума за мегалита (от гр. огромен камък) Правите камъни край с. Розовец, гр. Брезово, където през 1851 г. са открити първите гробници на тракийски аристократи със скъпоценни предмети.

Розовец се намира на по-малко от 20 км от Брезово по пътя за село Турия и националния санаториум Павел баня. В северния край на селото оставяме превозното си средство и по прашен коларски път поемаме към малък язовир (4-5 км). След още километър напускаме прашния път и поемаме вдясно нагоре.

След около 20-ина минути сме на Портала - два големи камъка, издигащи се на разстояние 3-4 метра един от друг и още толкова на височина. Снимаме се и внимателно ги оглеждаме, за да установим категорично, че те не са естествени. Някой някога ги е поставил. До целта остават около 1,5 км, но пътеката нагоре ще ни поизпоти. Тя е добре маркирана, но стръмна и трудна не само за изкачване, но и за слизане.  За щастие, когато започне да ни се струва, че тя няма край, пред погледа се изправят те - Братята,  както ги знаят местните хора.

От източната страна двата камъка са най-впечатляващи, красиви и неповторими. Издигнати на изкуствено подравнената площадка с размер 5 х 5 м от  десетина каменни блока с  различен размер, те са  устремили острите си върхове право към небето. Разстоянието помежду им е  не повече от 0.80 до 0.90 м. Северният ортостат (научното му название) се извисява на около 6 м при основа 4.20, а южният на около 5 м при основа само от 0.90 м.

Никой все още не е дал точен отговор кога, как, от кого и защо са там тези мегалити. Двата камъка и площадката, на която са поставени, в геоложко отношение са идентични. Те не са продължение на основата. По мнението на специалистите всеки от двата ортостата тежи по около 60 тона...

Проф. Валерия Фол твърди, че Правите камъни са свързани с измерване на времето. Трябва да се видят, както и другите мегалити в Сърнена Средна гора, която остава встрани от  интереса на археолозите, а мегалитите тук нямат аналог с районите, които са ни познати – Странджа, Сакар и Родопите.

Виж още за: