Шкембе

Последна промяна на 24 May 2024 в 21:54 66 0

Шкембе чорба
Шкембе чорбата си я чувстваме като традиционно българско ястие, въпреки че не сме единственият народ, който има вариация на темата. И макар мнозина европейци да бръчкат нос, шкембе се яде и във Франция, и в Испания, Италия, Великобритания... Смята се, че първата шкембе чорба е сготвена в древна Персия. От Иран през Османската империя тя идва на Балканите.
Ползва се всякакво шкембе – свинско, телешко или агнешко. Най-бързо се вари агнешкото, то има и прекрасен специфичен дъх. За един час е готово. Телешкото и свинското трябва да се варят с часове. Нужни са му поне 3 часа, затова най-добре е да ползвате тенджера под налягане, ако имате, в нея ще стане за час.
Освен шкембе, се ползват и чревцата. Всичко трябва да бъде добре почистено и измито. Червата се обръщат, за да се почистят добре.
Ако пазарувате от месарница, най-лесно е да си купите само шкембе, което се продава добре почистено. Често се продава бланширано, което ще ви спести време за варене.
Шкембето се слага да се вари без сол първоначално. Ако ползвате черва, най-лесно ще ви е ако предварително ги сплетете на плитка и след сваряването ги нарежете на дребно. При предварителното варене сложете няколко пера пресен лук за вкус, които после ще махнете.
След като се е сварило добре, изваждате шкембето от тенджерата и нарязвате на ситно. Ако имате около половин кило шкембе, отделете два литра от бульона, в който е вряло за чорбата и в него добавете бавно изваденото на стайна температура прясно мляко – около половин литър. Добавете 5 ч. лъж. сол и 1 ч. лъж. черен пипер и върнете в тенджерата нарязаното шкембе.
В тиган сгорещявате половин малко пакетче краве масло, добавяте по 1 суп. лъжица с връх брашно и червен пипер. Запържвате за около минута, като бъркате непрекъснато с дървена лъжица, да не загори. Гребвате от бульона няколко суп. лъжици, добавяте ги към запръжката и бъркате. Запръжката бавно изливате в чорбата и оставяте да поври няколко минути.
Сервирането е ясно: отделно поднасяте лют червен пипер и смес от счукан чесън, разбъркан с малко оцет. Всеки да си сложи, колкото му душа иска.

Мързеливо шкембе 
В месарниците продават голям желиран колбас с парчета шкембе. Освен да го ядете така като мезе, то може да стане заготовка за бърза шкембе чорба. За една порция взимате около два пръста дебел резен от салама. В тенджерка първо запържвате в парченце масло ч. лъж. брашно с ч. лъж. червен пипер. Измервате си в една купичка за супа, която ще ви е порцията – една купичка с вода и една с прясно мляко, изливате в тенджерката и слагате да заври. Раздробявате резена колбас, така че да се отделят парчетата шкембе и ги мятате в тенджерката. По принцип това шкембе си е подсолено, но ако ви е малко солта, досолявате на вкус. Отава ви само да счукате чесън, да добавите оцет и лют червен пипер на вкус.

Виж още за: