Сланинката е реабилитирана

Последна промяна на 10 февруари 2019 в 23:29 638 0

„Пие ракия, пуши цигари, яде сланина и не желае да има хранителни навици! Трябва ли друг да му плаща скъпото лечение?!”, възмути се премиерът Бойко Борисов от битието на много нашенци. И ако от цигарите вредите са широко известни, то домашната ракийка в „лечебни дози” (по една малка дневно!) е била от столетия съставна част от менюто на българските дълголетници.

Но думата ни е за сланинката. Тя е един от малкото хранителни източници на селен. Съдържа още витамините А, В1, В2, В3, В6, В12, D и Е, както и минералите калций, магнезий, цинк, желязо, фосфор, необходими за добрия имунитет, спокойния сън и въобще за целия организъм. Всъщност в набедената сланина има от полезните омега 3 и 6 мастни киселини, които се съдържат и в рибите. Сланината е препоръчителна за язваджии и въобще за хора с проблеми със стомаха, защото създава защитен слой на стомашната лигавица.

Трябва да се знае обаче, че лекарите изрично забраняват употребата на сланина на хора с висок холестерол и затлъстяване, както и при заболявания на жлъчката.

Разбира се, важни са количеството и качеството. Не бива на ден да хапваме повече от 30 г сланинка, а тя трябва да е от сигурен източник. Освен това не бива да забравяме, че нашите баби и дядовци, които са си хапвали сланинка, са изразходвали и много енергия в стопанската работа. Сланината дава сили след изтощителна физическа работа.