Сушени сини сливи

Последна промяна на 30 ноември 2018 в 14:12 606 0

Сливите трябва да бъдат брани на ръка и да са напълно узрели. Бруленето или пръскането уврежда плодовете. Използват се само цели сливи, напуканите не са годни за сушене.
Плодовете се сортират по големина и зрялост. Измиват се основно и след това, за да се намали времетраенето на сушенето, сливите се попарват (бланшират) за 2-3 минути. Бланширането може да стане в различна течност с еднакъв ефект (в зависимост от предпочитанията) – в топла гроздова шира; в кипяща вода, в която е разтворена сода бикарбонат (сода за хляб) или в луга (пепелява вода). Последната се получава, като дървесна пепел се залива с вряща вода, оставя се да престои известно време, докато се утаи добре, и се прецежда през марля. При бланширането външният вид на сливите малко се влошава, но за сметка на това процесът на сушене се ускорява многократно.
После плодовете се измиват с чиста чешмяна вода. При попарването люспата на плода се напуква и през фините пукнатини водата се изпарява по-лесно – изсушаването е по-добро. За да не се напукат кожиците на сливите, може преди бланширането всяка слива да се надупчи с тънка игла на десетина места. Подсушават се плодовете и се нареждат в сита, като всяка слива се поставя вертикално така, че мястото на дръжката да остане отгоре, за да не изтича сокът.
На слънце сушенето продължава между 12 и 15 денонощия. Най-добре е, ако се оставят пет денонощия на слънце и се доизсушат във фурна при 60-70 градуса.
Сливите се сушат най-добре в специални сушилни на два етапа – най-напред при температура 50 градуса, а през последните 10 часа – до 80 градуса. Тази температура е пределна и не трябва да се превишава, защото гроздовата захар, съдържаща се в плодовете, лесно карамелизира и прегаря. Сушенето в сушилня продължава 25-30 часа. Краят на сушенето се определя по следните белези – при натиск костилката да не се изважда, месото да е стегнато и при хващане на шепа сливи те да са гъвкави и да не залепват една за друга.
За да имат хубав външен вид, сухите сливи се заливат с чиста вряла вода, престояват в нея 1-2 минути, подсушават се и се прибират на хладно и сухо място в платнени торби. Добре изсушените сливи трябва да не са напукани и да имат черен лъскав цвят.
От 10 кг пресен плод се получават 3 кг сушени сливи.

Виж още за: