Изкуството като средство за социална промяна

Последна промяна на 10 April 2024 в 18:31 395 0

От 26 февруари 2024 г. проект за достъп до изкуство за възрастни хора „Аз съм тук“ реализира танцови уроци в София. Над 45 души на възраст между 60 и 84 г. имат възможност да посещават безплатно между 1 и 5 занимания седмично по български народни танци, латино и бални танци, оздравително движение. Танцовата програма е първият етап от дейности, с които организация „Прозорец в небето“ цели да популяризира положителния ефект на изкуството като средство за социална промяна и преодоляване на ключови проблеми, пред които са изправени възрастните хора в България. Той разкрива влиянието на културния достъп, особено чрез танцово обучение, върху тяхната интеграция, социална позиция и здраве.

Към момента интересът към програмата е много голям, а уроците, които се провеждат в Национален студентски дом са запълнени. Въпреки това всекидневно продължават да се записват хора от различни части на София с очакване за освобождаване на места или за следващи издания.
Проект „Аз съм тук“ се финансира по програма „Социално ангажирани изкуства 2023“ на Национален фонд „Култура“ и с подкрепата на фирмите Фест Тийм и Кантек.

Проектът „Аз съм тук“ осигурява трибуна на голяма общност от хора, представители на социално уязвима група, да покажат на обществото, че са негова основна, полезна, видима и важна съставна част. Достъпът до регулярна, дългосрочна културна инициатива, ръководена от квалифицирани преподаватели, която не изисква невъзможен финансов ангажимент от участниците, дава самочувствие и необходимо усещане за приемане на възрастните хора в обществото. Осигурява възможност за общуване и социално взаимодействие между хора с различен икономически статус, опит и възраст, за обмен и надграждане на знания. Проектът въвлича артисти в полето на социално ангажираното изкуство. Разпространението на ефекта от програмата и първи резултати от провеждането й могат да послужат като обективен фактологичен материал, който да потвърди тезата, че участието на изкуството във всеки етап от живота на човека носи дългосрочни здравословни, емоционални и социални дивиденти за всички.

Вече имаме и първите коментари от участници:
„За първи път попадам на подобна програма и много ми харесва“ Ц.Ц., 77 г.
„Смятам, че подобни проекти са изключително полезни, особено за самотни хора, на които им липсват социален живот и контакти“ Н.К., 76. г
„Харесват ми заниманията, новите приятелства и се забавлявам“ И.П., 79 г.

Организацията “Прозорец в небето” е създадена и ръководена от Надежда Дичева, като логично продължение на активната й творческа дейност като танцов и театрален хореограф, танцьор и преподавател в полето на съвременния и джаз танца, с участия и награди от национални и международни форуми за танц и театър. През годините на професионалната си практика инициира и участва в множество проекти, които коментират актуални проблеми на обществото. Основен пункт в работата й е социалната ангажираност на съвременното изкуство и въвличането на артисти с техните умения в дейности, водещи към социална промяна и по-добра интеграция за хора от уязвими общности.

Екипът
Стефан Витанов – дългогодишен преподавател по български народни танци, дипломиран хореограф и педагог от "Академия за музикално и танцово изкуство" в Пловдив. Той е автор на хореографията към танцови и театрални спектакли, и ръководител на детско-юношеската школа на Държавен фолклорен ансамбъл "Филип Кутев".
Дорина Стоянова - шесткратна републиканска шампионка по латиноамерикански, стандартни танци и десетобой. Носител на шампионски титли от „Austriаn Open Chаmpionship“- Виена, „Germаn Open Chаmpionship“ - Щутгарт. Победител в “Dаncing Stаrs” България, сезон 2013 и участник в настоящия сезон на формата.
София Георгиева – дипломиран преподавател към Йога Алианс, магистър по театрално изкуство от НАТФИЗ „Кръстьо Сарафов“, изявен танцьор и преподавател по джаз танц. Автор на хореографии за филми, театрални и танцови представления. Носител на награди от някои от най-значимите събития за джаз танц в Европа.

По проекта работят и операторите Николай Нинов и Иван Боров, координатор Вася Попова и консултанти: Красимира Димитрова – социален работник и рехабилитаторски екип на Сколио център София.