Край морето и в планината

Последна промяна на 24 август 2019 в 21:36 722 0

Философия на плажуването

Безспорно главната цел на летуващите край морето са слънчевите бани. При добре подготвени хора двукратните слънчеви бани (ако не ни задоволяват еднократните) трябва да се правят през интервал, не по-малък от 3 часа. Първата баня трябва да трае не повече от 5-10 минути за гърдите и гърба. Всеки следващ ден тя се увеличава с по 5 минути. Хората с много светла кожа обаче трябва да бъдат много предпазливи. Полезно е да се знае, че най-подходящото време за слънчеви бани е между 8 и 9 часа и 11 – 12 часа сутрин.
Науката е установила, че слънчевите бани не бива да се правят на гладно, а половин до един час след лека закуска.
За да не допуснем голям прилив на кръв към главата, необходимо е тя да бъде защитена от действието на преките слънчеви лъчи с чадър или навес. Не се препоръчва обвързването на главата с кърпи или надяването на гумената плувна шапка, когато човек не се къпе. След завършването на слънчевата баня тялото се нуждае от 10-12 минути отдих на сянка. След това трябва да вземем душ или да се изкъпем в морето, езерото или реката.
Къпането в морето или другите водни резервоари също трябва да се подчинява на определени правила. Морското къпане оказва по-голямо влияние на организма, което се обяснява с особеностите на морската вода и климата. Къпането трябва да се извършва при температура на водата най-малко 18 - 20градуса, а на въздуха - не по-ниска от 20 – 24 градуса. Най-подходящо време за къпане е един час до един час и половина след закуска или два до два и половина часа след обяд. Не бива да влизаме във водата разгорещени и потни. Преди плясването е полезно си намокрим главата и гърдите. След това във водата трябва да се влезе бързо, да се потопим изцяло в нея два-три пъти, след което трябва да започнем енергични движения – разбира се, най-добре е плуване.
В никакъв случай къпането не бива да продължава до появата на т.нар. гъша кожа. И задължително къпането в морето трябва да се избягва от прекомерно възрастни, анемични и наскоро преболедували тежка болест хора.
Излизането от водата трябва също да става бързо, след което веднага тялото трябва да се изтрие, като летните дрехи се облекат бързо.
Хубаво ще бъде, ако цялата процедура накрая завърши с цикъл гимнастически упражнения или малка разходка.


Планинските курорти са не по-малко привлекателни от морските

Те се подразделят на ниско (400-100 метра над морското равнище), средно (1000 - 2000 метра) и високопланински (над 2000 метра).
Климатът на планинските местности се отличава с понижено атмосферно налагане, голяма сила на слънчевата радиация, с богатство на ултравиолетови лъчи, с по-ниска температура и с чист, значително йонизиран въздух.
В планините дишането е по-дълбоко, обемът на гръдната клетка се увеличава, увеличава се и количеството на червените кръвни клетки и съдържанието на хемоглобин, повишават се общият и особено белтъчният обмен при покой и при физическа работа. Повишената възбудимост на нервната система довежда до повишаване обмяната на веществата, а ниското барометрично налягане засилва кръвотворната функция на костния мозък. От всичко казано следва, а е и научно доказано, че планинските курорти са най-подходящи за лечение на туберкулозно болни и хора, прекарали тежки заболявания на дихателната система, но намиращи се в състояние на възстановяване. Добри резултати се получават и при болни от диабет, алергични страдания (задух и други), артериосклероза, някои кожни заболявания и други.

Наши учени - климатолози доказаха благотворното влияние на климатичните условия на Белмекен за лечение на хипертонична болест I и II стадий

От особена важност за планинското климатолечение е климатизацията. Тя се осъществява най-леко чрез активно движение, например една - две разходки по 2-3 километра в непресечена местност. От 5-6-ия ден от пребиваването разстоянията могат да се увеличат до 7-8, най-много до 10 километра дневно Желателно е и осигуряването на 1-2 целодневни екскурзии по пресечена местност.