„Тихата пандемия“ от депресия

Последна промяна на 08 July 2022 в 21:35 252 0

Специалистите по психично здраве са единодушни, че са необходими по-добри грижи за пациентите с депресия в Централна и Източна Европа. По време на дискусия в Братислава в рамките на форума Globsec 2022 бяха представени доклади с анализ, направен на базата на карта с показатели за депресията („Барометър на депресията“) за 10 държави от Централна и Източна Европа и Балтийския регион.

Депресията е най-разпространеното психично заболяване днес. По данни на Световната здравна организация (СЗО) от депресия страдат повече от 40 млн. души в Европейския съюз, което е 4,3% от всички европейци. Заради психологическите ефекти от COVID-19 глобалната тревожност и депресията са се увеличила с цели 25% през първата година на пандемията. Вероятно сега това число е още по-високо. В контекста на пандемията проблемът с депресията стана по-актуален от всякога. Затова лекарите и учените по света го нарекоха „тихата пандемия“.

В Централна и Източна Европа и Балтийските държави повече от 2,4 млн. души страдат от депресия . Въпреки че и този брой е висок, депресията често остава скрита, тъй като за голяма част от населението проблемите, свързани с психичното здраве, са обект на стигма. Обобщените данни сочат, че повечето случаи на депресия остават без лечение.

„Депресията засяга 3,8% от световното население и още по-висок процент от хората над 60 години. Точно както се опитваме да се справим с пандемията от COVID-19, трябва да съсредоточим усилията си да се борим и с този нарастващ проблем, който засяга цялото общество. Време е да действаме“, казва Йозеф Шувада, член на изпълнителния съвет на Световната здравна организация.

„Въпреки очевидната необходимост от подобряване на грижите за психичното здраве, повечето държави от Централна и Източна Европа и Балтийския регион изостават в сферата и инвестират по-малко средства в сравнение от средното за ЕС. Професионалният капацитет, както и грижите в общността за хората с най-голям риск от депресия, също трябва да се подобрят”, заяви Анна Михалкова, регионален координатор на проекта „Барометър на депресията“.

Интегрирането на услугите за психично здраве и социално подпомагане могат да увеличат шансовете за успешно лечение на засегнатите от депресия, както и да намалят тежестта на заболяването.

„Пациентите с депресия и техните семейства заслужават същия стратегически план, както пациентите с онкологични заболявания“, коментира Анджей Врански, директор на словашката Лига за психично здраве.

Резултатите от изследването „Барометър на депресията“, проведено в Чешката република, Словакия, Унгария, Хърватия, Словения, Сърбия, България, Литва, Латвия и Естония, могат да бъдат видени в сайта www.DepressionCare.eu.