Ядливи и отровни гъби

Последна промяна на 07 November 2018 в 14:48 10385 0

Печурка
Пънчето в основата не е задебелено и е без влагалище. Пластинките на шапчицата са бледорозови, а по-късно стават кафявочерни.

Отровен двойник - бяла мухоморка
Пънчето в основата е задебелено и е с бяло кожесто влагалище. Пластинките на шапчицата са бели.


Манатарка
Пънчето е кафеникаво, с белезникава мрежа. Шапчицата е белезникава до тъмнокафява. Отворите на тръбиците са белезникави до маслиненозелени (спороносния слой, който е като дунапрен от долната страна на шапчицата)

Отровен двойник - дяволска гъба

Пънчето е червено в средната част и е с червеникава мрежа. Шапчицата е сребристо сива и при разрязване или при разчупване месото бързо посинява.

Червена млечница (рижика)
Ръбът на шапчицата е без власинки. Млечният сок е оранжев.

Отровен двойник - отровна млечница (мъхнатка)
Ръбът на шапчицата е с дълги и лъскави власинки. Млечният сок е бял.

Зачестиха отравянията и от червена мухоморка, която е двойник на гъбата булка. Те протичат с т. н. мускариноподобен синдром, който включва след кратък период обилно слюноотделяне, изпотяване, колапс, забавена сърдечна дейност, при тежки случаи и белодробен оток.

Друга отровна гъба е пантерката с двойник бисерната гъба. Отравянето тук протича като атропиноподобно отравяне – със сухота в устата и кожата и психомоторна възбуда.

Не отстъпва в това отношение отровната млечница с двойник обикновената млечница. След кратък период до максимум 4-6 часа се появяват повръщане и диария с обезводняване при тежките случаи.

Първата помощ при отравянето е да се предизвика повръщане у отровените, разбира се, ако състоянието им позволява. Спешното отвеждане в болницата при квалифицирани лекари в повечето случаи гарантира спасяването на живота.