Силата на билките зависи от Луната

Мъдрост от Изтока

Последна промяна на 25 November 2017 в 08:08 1459 0

Всяко растение съдържа в семето си космическа енергия. Тази енергия се трансформира в четирите природни стихии: огън (плодове, цветя), въздух (клони, листа), вода (стъбло), земя (корени грудки).
Според фитотерапевти от Изтока, когато Луната нараства, цялата жизнена енергия на растенията се устремява нагоре – в цветовете, плодовете, листата, стъблото. Когато нощното светило намалява, енергията се движи надолу, към кореновата система. За да притежават най-силен енергиен потенциал, трябва да събирате нужните ви билки в съответствие с фазите на Луната: листата, цветовете, семената, плодовете – при изпълването й, в промеждутъка между новолуние и пълнолуния; корените и грудките – при намаляването й, в периода между пълнолуние и новолуние. Тези правила се отнасят за събирането на билки за всякакви цели (храна, лечение, езотерика).
Брането на билки трябва да става в сухо, ясно време, в определени часове на денонощието, в зависимост от вида на растенията и целите на събирането им. То винаги е било и си остава свещенодействие, затова трябва да спазваме някои правила:
- Не яжте нищо в течение на 3 часа, преди да тръгнете да събирате билки. Желателно е да облечете чисти дрехи или да се изчистите духовно.
- Вземете със себе си инструмент (нож, ножица, сърп, лопатка), за да можете да отрежете билките, да свалите кора, да изкопаете коренища. Освен това ще ви трябва платнена торба за събиране на билки – полиетиленовите пликове са категорично недопустими! Вземете със себе си хляб – след като наберете билките, го оставете като одър на земята.
- Преди да се приближите към мястото свалете часовници, обувки, чорапи, ръкавици, мобилни телефони и други електроники. Билките трябва да се берат с голи ръце и желателно боси.
- Когато късате растението, помолете го за това, за което го берете.
- Набраните билки не трябва да се докосват до земята или до желязо, защото тогава губят своята магия.
- Не трябва да поставяте в един и същи съд различни растения. Събраните билки не трябва да се натъпкват в чували, защото растенията се деформират, губят своя аромат и цвят.

Предците ни придавали ритуално значение на заготовката на лековитите растения. В тази връзка те спазвали много поверия:
- Не бива да се берат лечебни билки на нечисти места, гробища и гори, изгорени от огън, в поля, опустошени от насекоми.
- Билките, използвани в гинекологията, се събират далеч от жилището – там, където не се чува пеенето на петел.
- Ако билката се бере от жени, те трябва да са или малки момичета, или възрастни жени. В „критичните дни“ женската енергия силно влияе върху околната среда, действа пагубно върху растенията.
- Билките за успокоителни смеси и разпускащи вани е добре да се берат нощем.
- Кората и корените е най-добре да се събират преди залез слънце, между четири и шест часа вечерта.

Опитният фитотерапевт знае кои растения да комбинира, за да постигне оптимален ефект, както и кои са несъвместими помежду си. Затова, както е и в академичната медицина, от изключителна важност е да спазвате предписаната дозировка. В противен случай може да се стигне до нежелани странични ефекти или до неуспех в лечението.

Виж още за: