Артрит


Болест : артрит

Последна промяна на 01 October 2018 в 08:47 2288 0

Артритът е възпаление на ставите, което се дължи на нарушената обмяна на веществата и на пикочната киселина. Оплакванията настъпват на пристъпи, с белезите на ставен ревматизъм, но за разлика от обикновения ставен ревматизъм, при който се засягат големите стави, артритът засяга по-често малките стави – на пръстите на ръцете, краката. Движенията на засегнатите стави стават по-трудни, по-ограничени и накрая може да се стигне до пълна неподвижност с тежки деформации.

• 1 суп. лъж. смляна морска сол, йод и винен оцет и 3 счукани аспирина се разтварят в 200 мл вода. Разтворът се загрява до поносима температура и пръстите на ръцете се държат в топлия разтвор, докато изстине. Процедурата се повтаря 10 поредни вечери, като през 2 вечери разтворът се сменя с нов.

• По 2 суп. лъж. бял равнец и листа от целина се заливат с 600 мл вряла вода. Варят се 5 минути, оставят се да изстинат и се прецеждат. Отварата се пие вместо вода.

• Препоръчва се вечер ръцете да се измиват със сурови зелеви листа и да се бинтоват леко.

•Разтварят се 2 чаени лъжички ябълков оцет с 2 ч. лъж. пчелен мед. Сместа се приготвя всеки ден и се изпива. През ден се добавя и 1 капка йод. Лечението продължава 7 поредни дни

• 500 г измити и обелени картофи се слагат в 1 литър вода и се варят докато течността остане наполовина. Прецежда се и картофената отвара се пие вместо вода.

• Вечер преди лягане краката и ръцете се измиват с топла вода и леко се подсушават. Още влажни се поръсват с медицинска сяра за пиене. На ръцете се слагат ръкавици, а краката се обуват с чорапи. Така се преспива. Процедурата се прави до отзвучаване на болката.

• Настърган хрян се разбърква с малко пчелен мед. Засегнатите места се разтриват със сместа. Този лек помага и при подагра.

• 50 г медицинска сяра за пиене се разбърква с едно бурканче от детска храна билков пчелен мед. От получената смес се втрива в болезнените места, прави се лека превръзка и се преспива.

• Вземат се 2 ч. лъж. ябълков оцет и 2 ч. лъж. пчелен мед и се разбъркват добре с 1 чаена чаша вода. Течността се изпива на 3 пъти през деня.

Вярата и желанието да се излекувате са особено важни за успеха на лечението. Стриктно трябва да се спазват правилата за да не се получи обратен ефект, защото разликата между лекарството и отровата е дозата.