Бърза помощ при изгаряния


Болест : изгаряния

Последна промяна на 02 December 2017 в 07:35 27872 0

Изгорено от огън, желязо или вода се намазва със зехтин или несолена свинска мас. Отгоре се посипва с печено ситно смляно чисто кафе.

● Изгорялото място веднага да се посипе с намокрена сода бикарбонат. За да се избегнат силните болки и поява на мехури, мястото да се подложи за 10 минути под студена вода или да се наложи лед.

● Поставена обелка от банан върху изгоряла площ на кожата, докато почернее, се оказва много полезна.

● Веднага след изгаряне се поставя настърган картоф или лист от кисело зеле, за да отнеме огъня. След това се приготвя мехлем: в 1 ч. чаша вода се поставя негасена вар или прясно гасена колкото орех. Разбърква се и се оставя да се утаи и се прецежда. Към получената бистра течност се прибавя и толкова зехтин. Разбива се добре в бутилка, напоява се стерилна марля и се налага. Сменя се през 4 часа.

● Кисело мляко също кара човек да се чувства по-добре, но трябва да се изчака най-малко 30 минути преди прилагането. Киселото мляко е много подходящо при слънчево изгаряне.

● Използвайте чист натурален мед. По третираната кожа остават малко белези. Медът има прекрасни антисептични и лечебни свойства.

При изгаряне с вряла вода веднага се настъргва пресен картоф и мястото се налага с него. След 8 часа превръзката се сменя с нова. След 30 часа мястото придобива обикновения си цвят, без да се лющи кожата.

● Разбива се белтък от яйце, намазва се върху марля и се налага на изгорялото място.

Раната се държи открита. Правят се промивки и се маже със свинска мас. След 4 дни се забелязва появата на нова розова кожа.

● Смесват се 1 суп. лъж. свинска мас, 1 жълтък, 1 суп. лъж. счукана дъвка мастикс (от аптеката). Изгорялото се маже 3 пъти на ден.

● По 20 г мед и чисто масло се смесват с 1 ч. лъж. бял смил. С този мехлем се маже изгореното.

● Изгореното се намазва за 15 минути с варено и студено прясно мляко.

● Болките от изгорено стихват, като местата се наложат с парче плат, натопен в сурово яйце.

При изгаряне втора степен се вземат листа от бръшлян, измиват се и се налагат върху изгореното. Болките и изприщванията изчезват и зарастването става без загнояване.

Най-добре е в къщи да имате винаги дефламол от аптеката, дори и за по-сериозно изгаряне на малка повърхност.


Компреси
Покрийте изгорялата повърхност с кърпа, напоена с разреден оцет. Сменяйте компреса на всеки половин час.

● Изгорялото място се покрива с няколко зелени листа от глухарче и се превързва. Сменя се през 2 часа.

● При възпаление след изгаряне 30 г листа от мъртва коприва се варят в 1 л вода, докато се желира. Налага се върху изгорялото място като охладителен компрес.

● Листа от кисело зеле или марли, напоени в зелев сок, се налагат на изгорените места. Сменят се сутрин и вечер.

● Изгореното се налага с компрес от равни части спирт и камфор.

● Компреси с отвара от черно кучешко грозде ускоряват възстановяването на тъканите: 50 г стръкове се варят в 1 л вода 10 минути.

● Прави се лапа с счукан пресен цвят невен, с която се налага изгореното.

● В 500 мл вода се вари 5 минути черен оман. С отварата се правят компреси.

Мехлем от бъз
● Една шепа кори от дървесен бъз (от тънки клони) се пържат в олио, като се добавя парче заешка или овча лой. Мехлемът е готов, след като корите се изпържат, оставя се да изстине. Изгорялото място се почиства с отвара от смрадлика, намазва се с мехлема и се превързва. Раната заздравява след 4 намазвания.

Благ мехлем
● Изгореното място първо се охлажда, а след това се намазва с благ мехлем, който се приготвя от: парче чист пчелен восък, 2 яйца, 1 пакетче краве масло и ½ пакетче ситно счукан бял тамян. В чист съд се слага 1 л вода. След като заври се чукват и пускат яйцата, варят се, докато се втвърдят, добавя се восъкът, маслото и тамянът. След като заври се сваля от огъня и се оставя да изстине. Сместа се търка между дланите на двете ръце. По тях остава приличащо на пяна бяло вещество. Това е благият мехлем, обира се с нож и се прибира в кутийка.

Извлек от жълт кантарион
● 50 г пресен цвят жълт кантарион се слага в 25 мл зехтин. Престоява на слънце 40 дни. При нужда се мажат изгорените места.

Билков микс
● В 200 мл зехтин се поставят 10 г пресни цветове лайка, 15 г бял равнец, 25 г невен, 50 г жълт кантарион. Престоява 40 дни на слънце и при нужда се мажат изгорените места.

Слънчево изгаряне
● При слънчево изгаряне се объркват равни части жълта хума на прах и свинска мас. Мажат се изгорелите места. Свинската мас може да се замени с мед или глицерин.