Билки за есента

Билка : дяволска уста, есен, жълт кантарион, маточина

Последна промяна на 13 декември 2018 в 07:31 562 0

Есенните промени във времето могат да причинят отпадналост, нервност, безсъние, да влошат концентрацията на вниманието, да ни накарат по-често да забравяме, да засилят бъбречните, жлъчните, язвени болки. Организмът трябва да се стяга за зимата – да бъде по-икономичен. Есенните промени влияят върху вегетативната нервна система – тази разпределителна централа на организма. Тя управлява жизнено важни функции, на които не може да се въздейства чрез волята – дишане, пулс, кръвообращение, храносмилане.
Много важно е да се успокои раздразнената вегетативна нервна система, защото тя може да доведе до увреждане на вътрешните органи.

Има билки с ярко изразен регулиращ ефект върху вегетативните функции. В това отношение те превъзхождат аптечните препарати. Това е признато и се използва от лекарите биометеоролози в другите страни. Първата от тези билки е маточината. Тя може да покрие почти целия спектър от страдания, причинени от времето – безсъние, главоболие, влошено храносмилане, спазми, колики. Много подходяща е за бременни жени, малки деца и бебета – успокоява гаденето и коликите, няма никакви противопоказания.

Друга билка със силно регулиращо действие е дяволската уста. Особено подходяща е за сърдечни болки. Има великолепен противостресов ефект. Повишава ниското и умерено снижава високото кръвно налягане. Действието й върху сърцето е подобно на това на дигиталисовите глюкозиди – регулира сърдечната честота и подобрява тонуса на сърдечния мускул. Голямото й предимство е, че не се натрупва в организма.

Третата билка, която помага при промени във времето, е жълтият кантарион. Той има универсално действие и може с много добър ефект да се комбинира с останалите две билки. Влияе не само при язви и гастрити (обострящи се през есента), но има и общостимулиращ имунната система ефект. Жълтият кантарион е билката на доброто настроение.

Маргарита ИВАНОВА

Виж още за: