Херпес зостер


Болест : херпес зостер

Последна промяна на 17 октомври 2017 в 22:36 883 0

През зимата да се пие рибено масло по 1 суп. лъж. 3 пъти на ден преди хранене.

РЕЦЕПТИ ЗА ПИЕНЕ

● Сутрин, обед и вечер 20 минути преди храна се взема по 1 суп. лъж. сироп от трионче или узрелите плодове на полски бъзак: На 15 листа от трионче се махат бодилите, смилат се на каша и се прибавят по 50 г корени от обикновена коприва и репей, 600 г мед и 600 мл червено вино. Всичко се вари на водна баня 1 час. След изстиване се прецежда и се съхранява в хладилник.
10 минути след сиропа се изпива 1 винена чаша отвара от 30 г агримония, борови връхчета, гръцка коприва, жълт кантарион, жълт равнец, живовляк, листа от горска ягода, малинови листа, орехови листа, миризлива лазаркиня и френско грозде. 2 суп. лъж от сместа и 1 ч. лъж. зърна от червена хвойна се слагат в 500 мл вряща вода, ври 10 минути. Като изстине се прецежда.

● Приготвя се следната смес: по 20 мл валерианова и глогова тинктура, 15 мл вода от горчиви бадеми, 1 г камфор на прах и 10 капки ментово олио. Приемат се по 20 капки на бучка захар 3 пъти на ден 2 часа след храна.

● Смесват се по 50 г борови връхчета, исландски лишей, полски хвощ, 75 г гръцка коприва и по 100 г пача трева и синя тинтява. 3 суп. лъж от сместа се слагат в 600 мл вряща вода. Ври 10 минути, прецежда се и се пие по 1 винена чаша 10 минути след приемане на капките върху бучка захар.

БАНИ НА ТЯЛОТО

● 2 хватки борови клонки заедно с иглите и 5 коренчета от полски бъзак се слагат да се варят в казан 30 минути. Добавя се шепа лайка и пак се вари още 2 минути. Оставя се да изстине. Прави се топла баня на цялото тяло за 20 минути 3 вечери поредни с една и съща отвара, която се подгрява. След това се сменя.

ЛАПИ

● Болните места се посипват с нишадър на прах. Върху тях се залепват зелени листа от невен, намазани с пресен каймак от мляко.

● Върху засегнатите места се поставя торбичка с топла лапа от картофи, сварени заедно с обелките и поръсени с 40-градусов спирт.

РЕЦЕПТИ ЗА МАЗАНЕ

● Болните места се намазват със смес от пресен белтък и бяла хума, разбити на каша.

● Пепел от изгорели дръжки на тиква се забърква с малко чист маслинен зехтин да стане на каша. Болните места се мажат.

● Ако има обрив да не се мие с вода, само с отвара от лайка и смрадлика.