Хроничен фарингит


Болест : хроничен фарингит

Последна промяна на 06 March 2018 в 20:13 1466 0

• Всяка сутрин да се прави парна баня на главата с чай от лайка с продължителност 5-10 минути, последвана от гореща баня на краката и коремен компрес от 4 хасени парчета, натопени в хладка вода и покрити отгоре с вълнен пояс.

• На гърлото се поставя торбичка с топла лапа от печен кромид лук, обелен, нарязан, изстискан и поръсен с 1 суп. лъж. ситна захар и малко царевично брашно. Най-отгоре се покрива с фланелен бинт. Държи се до вечерта. Вечер преди лягане се повтаря същото, съчетано с шапка на главата от зелен лист от прясно зеле, напръскано от вътрешната страна с малко оцет или тензух, напълнен със сурови настъргани картофи, полети с 1 каф. чашка оцет, престояли в него 30 минути и много добре изстискани. Отгоре се слага вестник и вълнена шапка и се държи до сутринта.

• Всеки 2-3 часа през деня се прави гаргара с хладка солена вода или с нишадърена вода. На 1 чаша вода се слага четвърт лъжичка готварска сол или нишадър. При по-силен оток може да се прави гореща гаргара с лимонена вода.

• Гаргара се прави и с 2-3 стръка от меча пита и джоджен, които се варят в 500 мл вода, докато остане 250 мл. Прецежда се и се прави гаргара няколко пъти на ден, като се гълтат 1-2 глътки от нея.