Първа помощ при ухапване от комари и пчели


Болест : ужилване

Последна промяна на 14 November 2018 в 10:30 776 0

Понякога от нея зависи животът на ухапания. Антихистаминовите (противоалергични) и кортикостероидните лекарства и мехлеми помагат, но преди тях бихте могли да опитате с по-прости средства.

Ухапване от комари. Намажете ухапаното място със спирт или кашичка от сода за хляб и вода. Ментова паста за зъби също може да послужи.

Ужилено от пчели. С нокти или с малка игла изтръгнете жилото и почистете със спирт. Ако не успеете, опитайте с пинсета. Сложете на мястото лед. Парче мокра глина или смачкан лист от живовлек помагат.
Повишена чувствителност към пчелната отрова имат всеки четирима от хиляда души. Затова реакцията може да не се появи веднага, но това не означава да пренебрегнете консултацията с лекар. Тревожните симптоми са: главоболие, повишена температура, гадене, повръщане, обрив, астматични пристъпи, а при тежки случаи – оток на Квинке, при който се затруднява дишането и се изисква бърза специализирана помощ, защото алергията може да доведе до анафилактичен шок и смърт.
Бърза помощ при ухапване от оса изглежда по същия начин. Единствената разлика е, че осата не оставя живото си в ухапаното място. И може да ви ужили многократно.

Прости предпазни средства:
• Не оставяйте храна на открито, особено ако съдържа сладки продукти – тя привлича пчелите.
• Когато сте сред природата не използвайте силно ароматизирана козметика – тя действа по същия начин.