Рецепти, стимулиращи изхвърлянето на камъни от бъбреците и жлъчката


Болест : камъни в бъбреците

Последна промяна на 27 март 2018 в 23:21 9444 0

• В ½ кофичка кисело мляко се нарязват 2 стръка магданоз с дръжките. Изяжда се вечер 30 минути преди ядене. Това се повтаря, докато камъкът излезе.
• В 700 мл вряла вода се варят 10 минути 2 големи листа от смокиня, киснат 1 час. Пие се 4 пъти дневно по 150 мл преди ядене. Урината потъмнява и камъкът започва да се руши.
• В 3 ч. чаши непреварено мляко се сипва 1 каф. чашка стрито ленено семе и се вари, докато остане 1 чаша. Прецежда се и се пие 5 дни по 1 ч. чаша. Възможно е да се получи болка, което означава, че се руши камъкът.
• В 600 мл вряща вода се сипват 4 суп. лъж. суха мента. Кисне 1 час, прецежда се и се пие по 200 мл 3 пъти дневно преди ядене.
• Вечер с 500 мл бира се залива 50 г настърган корен хрян. Кисне цяла нощ и се пие по 150 мл 3 пъти дневно преди ядене. Всяка вечер се прави нова настойка за следващия ден.
• С 3 литра вода се заливат 1 ч. чаша нарязани корени от слънчоглед и се кипват за 5 минути. Прецежда се и се изпива за 3 дни. Корените не се изхвърлят, а се съхраняват в хладилник. След свършване на първата отвара пак се заливат с 3 литра вода, но вече се варят 10 минути, прецежда се и се изпива за 3 дни. Пак варете в 3 литра вода корените, но сега 15 минути, след като прецедите ги изхвърлете. Тази отвара може да се пие по всяко време на деня от 3 до 6 чаени чаши.
• Смесете добре по 120 г риган, червено подъбиче, мента, корени от ревен, лайка и маточина, по 100 г брош, котешка стъпка, трабузан и по 150 г змийско мляко, жълт кантарион, хвощ, цикория, пчелник, черен оман, сладък корен, великденче, невен, листа живовляк. В 700 мл вода се варят 10 минути 2 суп. лъж. смес. Кисне 1 час. Прецежда се и се пие по 150 мл 4 пъти дневно преди ядене. Този чай разрушава всички видове камъни в бъбреците и жлъчката и ги изхвърля безболезнено.
• Сутрин и вечер на гладно се пие 1 ч. чаша сок от ябълки. В 10 часа се пият 2 ч. чаши, след това на всеки 2 часа се пие по 1 ч. чаша ябълков сок. Последната чаша е в 8 часа вечерта. Така се пие 2 дни, на третия ден в 8 часа сутринта се пият 2 ч. чаши, след 30 минути се пие 1 ч. чаша ябълков сок, смесен с ½ ч. чаша зехтин и вода в равни части. Ефектът на лечението е след 2 часа. Почива се 1 месец и се повтаря.
• В 600 мл вода се варят 100 г сухи листа от еленски босилек 10 минути. Кисне 30 минути. Прецежда се и се пие на глътки за един ден. Тази рецепта не се използва при гастрит, хроничен запек, язва на дванадесетопръстника.
• Изчистват се и се нарязват на дребни парчета 2 глави цвекло. Слагат се в 5-литрова тенджера и се заливат с 3 литра студена вода. Щом кипне се намалява огънят, така че варенето да спре. Варете 5 часа до получаване на гъст сироп. Изсипете отварата в буркан. Цвеклото настържете с ренде и го прецедете през марля в буркана с отварата. Получава се около 1 литър отвара. Държи се в хладилник и се пие по 50 мл 3 пъти дневно 30 минути преди ядене.
• С 1 литър ракия се заливат 100 г камшик. Кисне 14 дни. Пие се по 15 капки от тинктурата в чаша чай. Това се прави, ако камъка е малък. Ако образуванията са повече, за да се разбият, се пие по 10 капки от тинктурата с чай на всеки час, докато камъните се разбият напълно.
• При пясък в бъбреците се приготвя отвара от шипка – 20 г се варят в 1 ч. чаша (като съдът да е плътно затворен) 5 минути. Кисне 24 часа, без да се отваря. Пие се по 1 ч. чаша дневно.
• Изпича се семе от метла, като първо се измива и прочиства, за да няма други примеси. След като изсъхне, се изпича като кафе и се смила в кафемелачка. Прави се кафе с 1 ч. лъж. за 1 каф. чашка – 50 мл, и се пие 3 пъти на ден без захар.
• Взема се сок от 1 лимон, 1 ч. лъж. мед и се разбиват в 1 ч. чаша горнобанска вода. Изпива се. Горнобанската вода има свойството да форсира изхвърлянето на камъните. Лечението продължава 40 дни, като храненето е силно намалено.
• 2 суп. лъж. изсушени и смлени на прах ябълкови кори се заливат с 200 мл вряща вода. Кисне 10 минути и без да се прецежда се изпива на 2 пъти за 1 ден.
• Смесват се 100 г корени брош, по 50 г корени гръмотрън, стръкове хвощ и плод хвойна, по 40 г царевична коса, черешови дръжки, 100 г корени пирей. В 500 мл вода се варят 2 суп. лъж. от сместа 5 минути. Прецежда се и се пие по 100 мл 3-4 пъти на ден.
• Изпиването на сока от 1 лимон в ½ чаша вода няколко пъти дневно, както и смес от ½ чаша сок от моркови, краставица и чревно салатено цвекло, поемани 3-4 пъти дневно, помагат за изхвърляне на камъни и пясък от бъбреците и жлъчката.
• При бъбречна криза се сваряват за 5 минути 12 суп. лъж. липов цвят в 3 литра вода. Прецежда се, подслажда се с мед на вкус и цялото количество се изпива за 2 часа. Дори да не се изхвърли камъкът се чувства облекчение.
• При камъни и възпалено бъбречно легенче се приготвя настойка от 1 суп. лъж. мечо грозде в 500 мл студена вода и кисне цяла нощ (12 часа). Сутринта се прецежда и се пие по 50 мл 3 пъти дневно 15 минути преди ядене. Да не се пие продължително и без лекарски контрол.
• Калциево-оксалатните камъни са твърди, ръбести и често с кървава жилка, защото драскат бъбречното легенче и най-трудно се разтварят и разбиват. Много често тези камъни дават усложнения като пиелит, пиелонефтит. Смесват се добре по 50 г брош, изсипливче, енчец, плод шипка и мента. В 700 мл вода се варят 2 суп. лъж. смес 10 минути. Кисне 1 час. Прецежда се и се пие по 150 мл 4 пъти дневно преди ядене.