Грешките, които допускаме на работното място, когато искаме да отслабнем

Последна промяна на 08 юли 2022 в 07:35 85 0

Средата, в която работите, работата, която вършите, храната, която консумирате влияят върху физическото състояние и особено на кожата ви. Обилните и тежки вечери, излишното натрупване на мазнини, влиянието на климатика, изкуствените светлини и халогенните лампи, слънчевите лъчи, студът или топлината, продължителната работа пред компютъра – всичко това вкупом намалява вашата енергия и постепенно уврежда горните и долните слоеве на кожата.

На работното място изкушенията ни дебнат отвсякъде: дали ще правите компания на колежката за по един сладолед, или шефът ви ще празнува рожден ден на пищна трапеза, а бисквитките и кексчетата толкова вървят с кафето... Така неусетно се тъпчем, без да се усетим. В същото врем обаче движението ни е последна грижа. Това трябва да се промени, ако искаме да запазим фигурата си стройна. Ето как:

• Кажете си твърдо, че бюрото ви е зона, забранена за хранене. Ако имате нужда от малка закуска, отидете до кафето.

• Вместо сладкиш, сложете на бюрото си шише минерална вода или термос със зеленчуков бульон без мазнини. Ако усетите желание да похапнете, първо отпийте от напитките. Гладът често се бърка с жаждата.

• Протягайте често ръце във въздуха и вдишвайте често и дълбоко. Това помага срещу глада и ще ви отпусне.
• Дори и да ви е трудно, откажете се от сладоледите и сладкишите в почивката. Ако винаги правите компания на колеги в храненето, никога няма да отслабнете. Научете се да казвате “не”. След третия път колегите сами ще престанат да ви подканят.

• За да стимулирате изгарянето на калории, карайте колело, вместо да пътувате на работа с автобуса или с колата. Или поне слизайте няколко спирки по-рано.

Гимнастика на ума срещу пристъпи на глад
Прогонете глада със силата на ума си. Нови изследвания показват, че хората с наднормено тегло си представят вкусната храна в пъстри картини в голям формат. Проблемът е в това, че дори само тези картини предизвикват апетит и човек си мисли, че може да помирише и вкуси храната. В такъв момент повечето хора наистина посягат към някое кулинарно изкушение. При подобни пристъпи на глад вие сами мажете да си помогнете чрез трениране на ума. Целият трик се състои в това просто да преобърнете тази картина в мозъка си. Ето как:

• Затворете очи и си представете, че се намирате в сладкарница и сте си взели апетитно парче сметанова торта.
• Сега наблюдавайте тази картина в съзнанието си една минута.
• После сменете гледната точка: сега вие сте неутрална личност, която ви наблюдава как седите и гледате тортата.
• Нова сцена: представете си, че седите в киносалона и наблюдавате как картините, които досега сте си представяли, се прожектират на стената. Виждате сладкарницата, себе си, тортата... Щом си представите как седите пред парчето торта, спрете кинолентата.
• Сега си представете как цветната картина постепенно губи цветовете си. Остава само една бледа черно-бяла картина.
• В своята фантазия умалете картината, докато не се смали тотално.
• Понеже вече не можете да различите нищо на картината, напуснете киносалона. За секунда поглеждате в програмната книжка и виждате там последния кадър от киното-черно-бяла картина с размити образи, вие стоите пред едно парче торта. Сега картината ви е безразлична и не ви причинява никакво дразнение.
• Вие намирате книжката с програмата за скучна и ненужна - просто я изхвърляте от съзнанието си.
• Последна сцена: голям кадър на вашето абсолютно слабо тяло. Насладете се на тази картина!
• Забравете за асансьора. Вместо него винаги използвайте стълбите.

Гимнастика за раздвижване на работното място
Напрежение, нерви, стрес – все спътници във всекидневието, които подлагат организма на тежко изпитание. Тези няколко лесни упражнения ще ви помогнат да се ободрите и активизирате на работното си място. С тези упражнения ще бъдете винаги във форма.

• За да отпуснете напрежението след няколко часа неподвижност, просто качете краката си на бюрото – ако е възможно. Това можете да направите, докато си разкажете интересните неща от деня с приятелката ви.

• Сутрин със ставането се нуждаете от около един час, за да влезете в ритъм след съня и схванатите мускули. За да се раздвижите, щом пристигнете в офиса, седнете на стола, гърбът да е изправен. Краката раздалечени на равнището на раменете. Опънете ръцете над главата със сключени пръсти. Дишайте дълбоко и задръжте в това положение 10 секунди. Върнете се в изходно положение. Повторете упражнението два пъти.

• По време на дългите часове работа подлагате врата на напрежение, а също и горната част на гърба и раменете. Тези мускулни групи се свиват и стават болезнени и напрегнати. Затова седнете на стола, краката раздалечете на равнището на раменете. Отпуснете напред гръдния кош, а ръцете отпуснете надолу свободно. Останете в това положение за 5 секунди. После се изправете бавно, като разкършвате гръбначния стълб.

• Заради седналото положение дълги часове с изправена глава човек неволно отпуска гърба и раменете. Поради недостатъчно снабдяване с кислород на мускулите се губи енергия и способност за концентрация. Затова седнете на стола, изправете гърба, краката раздалечете на равнището на раменете. Поставете ръцете под брадичката, опънете лактите навън и насочете поглед напред. Останете така за 10 секунди.

• Понякога трудовият делник е напрегнат и изисква изразходване на много нерви. Затова се опитайте да изхвърлите отрицателната енергия. Изправете се, а краката раздалечете на равнището на раменете. Изнесете десния крак малко напред. Свийте ръцете в юмруци и започнете да отправяте енергични удари в празното пространство пред себе си, като го правите бързо и отсечено в продължение на 10-15 секунди.

Мислете позитивно, за да сте енергични

Не можете да промените факта, че стареете. Но можете да направите много, за да се чувствате по-млади. С тези съвети ще върнете биологичния си часовник назад.
Изследователи на човешкото поведение откриха, че само със силата на мисълта можем да настроим химията на тялото си така, че да изглеждаме по-красиви, млади и изпълнени с динамика. Според тях дори можем да забавим естествения процес на стареене. Не е за вярване, но наистина е така.

Събудете младия човек в себе си!
Погледнете някоя стара снимка, на която ви харесва как изглеждате. Затворете очи и се върнете в това време. Спомнете си за щастливи моменти, приятни миризми, любими физиономии. Така биохимията на тялото ви ще бъде изиграна от вас и вие ще се върнете на същото ниво, както тогава.

Измисляйте си хубави неща
Всяка вечер отхвърляйте товара на всекидневието, защото негативният стрес може само да ви състари. Освободете се от него и приемете позитивизма. Представете си, че имате тялото, което мечтаете. Трябва да го “видите” в детайли от главата до петите и толкова перфектно, колкото ви се иска и вие да бъдете. Всеки ден отделяйте време за тази медитация и запазете в себе си тази картина. С времето тялото ви ще се промени бавно.

Научете се да обичате себе си
Напоследък искате да свършите повече неща, отколкото е по силите ви, а и виждате няколко нови бръчици по лицето си? И какво от това? Не позволявайте така да си развалите настроението. Още сутрин при миене на зъбите се усмихвайте в огледалото! И всеки ден мислете за това, че хората, които се усмихват, изглеждат много по-симпатични, отколкото намръщени.

Стойката е много важна!
Ако цял живот сте с увиснали рамене, ще изглеждате по всякакъв друг начин, но не и динамични. Така че, горе главата, изпънете раменете. Тази стойка не само ще ви отпусне, гърбът ви ще се изпъне. Още един добър страничен ефект: двойната брадичка изчезва, а коремът ви е плосък.

Виж още за: