Ябълковата диета – идеална за отказване от цигарите

Последна промяна на 21 септември 2020 в 01:19 522 0

Ябълката е плод, който можете да намерите целогодишно в магазините. И, когато ви е необходимо, можете да я ползвате в помощ по време на диета. В ябълката се съдържат много необходими за организма ни вещества – главно калий, и витамините С, В6 и Р. Тя е природен източник на пектин, намалява лошия холестерин. Ябълковата диета действа отлично при отоци и е един от методите за профилактика на атеросклерозата.

Диетата на ябълки може да бъде самостоятелна или смесена. Поради недостатъците на самостоятелните диети се препоръчва само на ябълки да се остава не повече от 3 дни. През това време за деня се изяждат около 6-8 хубави плода от по-сладки сортове. Киселите възбуждат апетита и престъргват стомаха. Пие се минерална вода, топъл билков чай с парченце изцеден лимон и подсладен с лъжичка пчелен мед или прясно изцеден ябълков сок. Между другото, ако сте оставили цигарите, използвайте

3-дневната ябълкова диета, за да бъде преходът по-лесен. През този период се препоръчва за пиене зелен чай. Диетата с ябълки действа очистващо, ще помогне да се изведе шлаката от организма ви, а ако имате хронично главоболие, ще почувствате облекчение.

На смесена диета може да се подложите за 5 до 7 дни. Режимът е следният:

Закуска: В нея се включва топъл билков чай с мед и лимон, 1 ябълка от по-сладките сортове. Чаят може да се замени с мляко или с прясно изцеден ябълков сок.

В 10 часа: 1 голяма печена ябълка, подсладена с лъжичка мед. ако сте на работа, носите си я от дома.

Обяд: 1 ябълка на гладно, зеленчукова супа с филия черен хляб. Вместо супа може да изберете задушени зеленчуци. Други варианти на основното ядене са ориз със зеленчуци или спагети със зеленчуци. За десерт – чаша компот от ябълки, подсладен с лъжичка мед.

Закуска в 16 часа: 1 ябълка на гладно, пълнозърнест сандвич със сирене или кашкавал или 2-3 печени картофа с лъжичка масло и 2-3 моркова, или домат, чушка, краставица – по избор.

Вечеря: Зеленчукова салата със сирене и варено яйце с филия черен хляб, печена ябълка. Вариант за основното ядене – печена риба със зеленчуци – пресни или задушени.

Преди сън: ябълка и топъл билков чай с мед.

През деня да се съберат 4-5 чаши течност, главно билков чай и минерална вода. Освен, че ще се вталите, по време на ябълковата диета ще се радвате на редовен стомах. В семките на ябълките се съдържа доста йод, така че с 4-5 семчици ще наваксате необходимото ви за деня количество от този важен елемент. Ябълките са полезни и при малокръвие, тъй като в състава им влиза значително количество желязо.

Виж още за: