Постът е добър за организма ни

Последна промяна на 20 март 2019 в 09:20 463 0

През живота си ние поглъщаме около 30 тона храни. Ще отбележим, че свръхупотребата на мазни и сладки храни е скорошно явление в европейските страни. Да не забравяме, че нашето генетично наследство ни е адаптирало към минимални количества храна, а не към изобилие. Оттук и честата поява на затлъстяване, диабет, сърдечносъдови и други заболявания. Най- нови научни изследвания са установили, че ограничаването на храната, а също и отделянето на пот при физически упражнения допринасят за засилване на имунната защита на нашия организъм, като спомагат за изхвърлянето на отпадъците от метаболизма. Учени от Флорида са доказали, че при значително ограничаване на храната и при пост се увеличава секретирането на ензима сиртуин, който възпрепятства преждевременното стареене и именно той се бори с възпаленията, диабета и туморните образувания.

Обиколката на талията показва колко ще живеем
Учени от Оксфорд са установили, че ако обиколката на талията е към 80% от ръста ни, на лице е опасност да съкратим живота си с близо 17 години. При мъжете обиколката на талията трябва да е под 94 см, а при жените – под 80 см. И разпределението на тлъстините има отношение към увреждането на здравето. Натрупани около корема, те увеличават риска от диабет и сърдечносъдови заболявания, докато натрупани около седалището и бедрата са безопасни за жените.

Не случайно постът продължава 40 дни
Истинската детоксикация се извършва бавно. Времето на поста освен това съответства на физиологичните промени, които се извършват през този период от годината. Организмът се пречиства основно, значително пада нивото на холестерола и на захарта в кръвта.
По време на постенето се увеличава и консумацията на полезни храни, плодове и зеленчуци. Важно е да ги приготвяме така, че да не губят полезните си свойства. Например броколите: 97% от ценните вещества на този зеленчук се губят при приготовлението им в микровълнова фурна, 66% - при варенето във вода, и само 11 % при варене на пара. Дългото варене на зеленчуците също така се отразява зле на хранителните им качества. Препоръчва се още те да се режат на едро и да се варят за няколко минути с малко вода.

От голямо значение е да се консумира риба,
като оптимално е това да става два до три пъти седмично. Това се отразява благоприятно върху функциите на мозъка. Вероятно заради това на празници по време на поста се разрешава риба. Рибата не трябва да се пържи, защото при пържене губи най-ценните си качества, а да се пече на скара, фурна или в кесия.

Враговете на холестерола
Що се отнася до холестерола, един от бичовете на сърдечносъдовата ни система, препоръките са следните – яжте патладжан, но не пържен, леща, бакла, моркови, зеле, коприва, спанак и плодове – главно ябълки и орехи. Добро влияние оказват червеният пипер, особено лютият, бадемите, зеленият чай, канелата, но най-вече пиенето на много вода. Можете да се поглезите и с парче натурален шоколад, както и с чаша червено вино вечер, което също е полезно за сърцето.

Храненето е изкуство
Специалистите препоръчват да се храним бавно в тихи и добре осветени помещения, да дъвчем 30 до 40 пъти всяка хапка. Между всяко ястие да почиваме няколко минути, за да дадем възможност на храната да премине плавно, а не бързо да се натрупва.

Разтоварващи дни
Всяка седмица да си правим разтоварващ ден, препоръчва и френският лекар Фредерик Салдман, автор на бестселъри на здравна тема като „Най-доброто лекарство сте си самите вие“ и най-новата – „Вземете здравето си в ръце“. Това означава да не приемаме никаква храна за 12 до 16 часа за едно денонощие. Например да вечеряме в понеделник в 20 часа, а следващото ни хранене да е не по-рано от 13 часа във вторник. През това време да се пият вода, билкови отвари, зелен чай, но без захар.

Виж още за: