При спазване на диета спете повече

Последна промяна на 11 януари 2019 в 07:08 614 0

Съвременният ни забързан живот се характеризира с недостиг на време, стресови ситуации, проблеми, което води до чести нервни разстройства и недоспиване. Недостигът на нощна почивка обаче намалява ефективността на отслабването, ако сте решили да го предприемете, тъй като се стимулира производството на хормон, потискащ физическата активност и изгарянето на мазнини в организма, като същевременно увеличава глада. Резултатите от изследването на връзката между съня и отслабването доказват, че недостигът на сън намалява загубата на мазнини с 55%. Учените са категорични, че хората, които искат да се освободят от излишните мазнини чрез диета, трябва да си набавят достатъчно сън. В изследване се включили 10 здрави доброволци с наднормено тегло, на които през първите две седмици им е било позволено да спят в продължение на 8,5 часа, а през вторите две седмици - до 5,5 часа. Когато участниците получавали достатъчно сън, отслабнали почти с по 3 килограма през този период (половината били мазнини). Когато обаче сънят бил ограничен, редуцирането на мастните натрупвания се понижило до една пета (600 грама). Изводът на учените е, че ако целта е загуба на мазнини, липсата на сън действа като спирачка за постигане на желания резултат.

Рисковете при диетите

Не винаги желанието ни да отслабнем на всяка цена е полезно. Възможно е дори да доведе до нежелани последици. Опасност има и от прилагането на нашумели диети. Клопки за кандидатите за бързо отслабване са „лечебният глад”, „разделното хранене”, диетите „Аткинс”, „Скарсдейл”, „Зоната”, „Кръвни групи”, „Монтиняк” и десетки други. Трябва да се знае обаче, че колкото по-бърз и драстичен е методът, толкова по-нетраен е резултатът от отслабването. Когато човек от години изпробва различни диети и редува периоди на лишения с периоди на безразборно хранене, намаляването на теглото става все по-трудно и качените килограми след диетата са все повече.

Лекарствата също водят до трайни смущения в метаболизма
и намаляват шансовете за отслабване и запазване на желаното здравословно тегло.
Може би единственият начин да се постигне и запази едно разумно ниво на килограмите е

Прочистване на организма,
за да дадем възможност на органите да работят по-пълноценно и превъзпитание на хранителното поведение. Това в никакъв случай не означава постоянно лишение. Напротив – обемът на храната трябва задължително да задоволява глада, а съставът й да подсигурява всички нужди на организма.

Откъде да започнем борбата с излишните килограми

Всеки подход е индивидуален, но и съобразен със здравните съвети. След празниците обикновено кантарът произнася своята присъда. А като я разберем се чувстваме съсипани. Тогава се питаме как да свалим натрупаните килограми? Първата мисъл, която минава през главата на човек, е строгата диета, граничеща понякога с драстично лишаване от храна, и безкрайно бягане в парка или друго физическо натоварване. Естествено, подобен режим помага, но провеждането му може да ни изиграе лоша шега, особено
ако наближаваме или надхвърляме 50-те.
Може би най-важното от цялата промяна, на която сте се решили, е да се действа търпеливо. Но не е единственото условие. Освен режимът голямо значение за успеха играе и придържането към предписани правила. Те ще ви помогнат да запазите високата си мотивация по-дълго и, което е по-важното, ще направите нещо положително за здравето си, а няма за пореден път, с поредната диета, да поставяте тялото си в неизгодно положение.
Няколко стъпки биха ви помогнали. Посетете своя лекуващ лекар, споделите му своите планове и го помолете за направление за профилактични изследвания. Ако е възможно, поискайте и консултация с ендокринолог и кардиолог. Профилактичните изследвания предоставят задълбочен поглед върху вашата кръвна картина. Нивата на кръвна захар и холестерол не само дават обективна представа за състоянието на организма, но и действат като един от най-силните мотивиращи фактори. Разчитането им и дискутирането с лекар специалист е повече от препоръчително.

Консултация със специалисти

Най-важното, което трябва да направите, преди да започнете каквато и да било програма за редукция на теглото, е електрокардиограма, която информира за състоянието на сърцето, а при физическо натоварване показва уместно ли е да започнете спортни занимания, както и колко тежки и интензивни да са те. Стойностите на кръвното налягане, противно на общоприетото, съвсем не са за подценяване и е възможно да получите медикаментозна терапия за техния контрол.
Ендокринологът следва да даде най-подробната информация за вашето метаболитно състояние в момента.
Трябва да се знае истинската причина за напълняването ви. Затова той ще ви изпрати, ако има нужда, и на допълнителни изследвания, които дори не сте подозирали, че могат да имат отношение към наднорменото тегло. Накрая този специалист ви дава насоки за промяна на хранителните навици и двигателната активност. Тогава се уверявате, че дори приятелката ви след приложена диета да изглежда десетина години по-млада, същата диета не работи при вас. Но пък ще си знаете, че това, с което се захващате, е здравословно и е именно за вашия случай. Затова отделете време и си запишете час за консултация със специалист в областта на храненето. Добре е да му покажете и резултатите от изследванията – те са добър ориентир за него.
Диетологът
дава най-точния съвет за това, кои храни да предпочетете и кои да избягвате или напълно да елиминирате от менюто. Той изготвя за вас примерно седмично или месечно меню, отговарящо на хранителните ви предпочитания, съобразено с всекидневната ви заетост и с финансови възможности. Но преди всичко се съобразява с вашето здраве, с евентуалните ви здравословни проблеми, с възрастта и начина ви на живот.
Спазването на хранителен режим е сериозна задача, изискваща мотивация и положителна нагласа за постигане на целта. Защото диетата, колкото и идеална да е тя, не е лекарство и няма да ви избави от излишните килограми завинаги. Няма да реши напълно и другите ви здравословни проблеми, но може да помогне да се справите с тях. Покачването на теглото след връщане към обичайния стереотип на хранене е повече от нормална реакция, която не трябва да ви изненадва. Затова е добре за период от 3-4 месеца да посещавате вашия диетолог поне веднъж на 2-3 седмици. Така с негова помощ ще се научите как да съставите точното меню и да превърнете първоначалната диета в начин на живот и в постоянен навик. Диетата ще е основното ви „оръжие" срещу килограмите, тъй като спазването й не е свързано с посещение на фитнес зали, плувни басейни или други места за спортуване. Ако все пак искате да спортувате и мисълта ви да прекарате неделния ден, тичайки в парка, е вече в главата ви, то е добре и по този въпрос да потърсите квалифициран съвет. Така ще си спестите много главоболия и ще предотврати бързата загуба на мотивация при липса на желан резултат, въпреки усилията ви.

Инструкторът в кварталния фитнес не е най-подходящият избор
Там най-често получавате тренировъчен режим, надценяващ физическите ви възможности и препоръка за безброй „магически" хранителни добавки. По-добре потърсете съвет от кинезитерапевт, които има опит в работата с хора с наднормено тегло. Добър вариант е и експертът в областта на физическата активност при хора на средна възраст, страдащи от метаболитни заболявания. Той ще може най-точно да прецени състоянието ви и да препоръча най-подходящата форма на физическа активност.

Понякога дори само разходките 3-4 пъти седмично вършат чудеса
В случай че можете да се включите в групови занимания, ръководени от такъв специалист, вие сте намерили идеалния вариант. Решението да направите генерална промяна във физическата си активност и хранителните си навици се взима много лесно. Реализацията му обаче е значително по-трудна задача. Изброените препоръки, дори да звучат странно, са гаранция за един комплексен и здравословен подход към самите вас. А спазването им е първият знак, че ще успеете в започнатото начинание.