Акне


Болест : акне

Последна промяна на 08 August 2019 в 07:15 1018 0

Акнето (младежките пъпки) е заболяване на кожата предимно в юношеска възраст. Причината за появяването на твърдите червени или гнойни пъпки е усилената секреция на мастните жлези. Ако акнето не се лекува своевременно, може да се усложни и да останат неестествени белези. Лечението е бавно, упорито и комплексно.

Общи мерки: укрепване на тялото, всекидневни хигиенни бани, слънчево или кварцово облъчване, предпазване от тютюнев дим и замърсяване.

Диета: предимно плодово-зеленчукова и белтъчна храна, богата на витамини А и В, без пикантни подправки, да се избягват сладките, мазните и тестените продукти, алкохолът, кафето, шоколадът.

Външно: всекидневно измиване с гореща вода и сапун, обтриване със салицилов спирт, парни бани с лайка, липов цвят или сода за хляб, пудрене със сулфамиден или антибиотичен прах. Да се избягва мазането с кремове или изстискването на комедоните.

Козметично билколечение

Прилага се след предварително почистване на кожата.

Мазане с пресен сок: от смокинови листа, от магданоз, от настъргани корени на хрян. Пъпките се мажат 2 пъти дневно в продължение на 10-20 дни само с един вид сок.

Лайка: 10-минутна парна баня с гъста отвара от лайка, след което се налагат лапи от прецедения цвят и се оставят 20 минути. Лицето се избърсва и се обтрива със 75% спирт (да се пазят очите). Прилага се 1 път на 10 дни.
Дъбови кори: компрес от запарка – 1 суп. лъж. нарязани сухи кори се пускат в 1 чаена чаша кипяща вода и се оставят 4-5 часа да престоят. Прецежда се през марля, прибавя се сокът от 1 лимон и 100 г вода. Натопява се двойна марля и се оставя 30 минути върху пъпчивата кожа (да се пазят очите). Прави се 1 път дневно в продължение на 10 дни.
Билкова смес: 20 г жълт кантарион (цветове и листа) и 10 г нарязани корени от репей се варят 10 минути в чаена чаша вода, охлаждат се и се прецеждат. Към отварата се добавя 1 суп. лъж. невен до размекване, Маската се поставя върху лицето за 15-20 минути. Изплаква се. Процедурата се повтаря 2-3 пъти седмично.
Отвара за вътрешно и външно лечение (предимно при гнойно акне): Смесват се 100 г изсушени стръкове от камшик и по 50 г листа от орех, стръкове от трицветна теменуга и корени репей. 1 суп. лъж. от билковата смес се вари 5 минути в половин литър вода. Изстинала и прецедена, отварата се пие 4 пъти на ден преди ядене по 100 г. Външно: кожата се маже 3 пъти на ден или лицето се покрива с намокрена марля за 20 минути.