Акне

Билка : лайка, дъбови кори, корени репей,трицветна теменуга, листа орех, камшик
Болест : акне

Последна промяна на 23 май 2018 в 23:09 963 0

Акнето (младежките пъпки) е заболяване на кожата предимно в юношеска възраст, но у някои хора се задържа и по-късно. Причина за появата на твърдите червени или гнойни пъпки е усилената секреция на мастните жлези и запушването на порите на кожата, като се оформят плътни черни точки (комедони). При изстискването те лесно се инфектират. Ако кожата не се лекува своевременно, може да се усложни и да останат неестетични белези. Причината за заболяването са различни: хормонални, неврогенни, наследствено предразположение към себорея, лоша хигиена на кожата и др.

Лечението е бавно, упорито и комплексно.
Общи мерки: укрепване на тялото, всекидневни хигиенни бани, слънчево или кварцово облъчване, предпазване от тютюнев дим и замърсяване.
Диета: предимно плодово-зеленчукова и белтъчна храна, богата на витамини А и В, без никакви подправки, да се избягват сладките, мазните и тестените продукти, алкохолът, кафето, шоколадът.

Външно: всекидневно измиване с гореща вода и сапун, обтриване със салицилов спирт, парни бани с лайка, липов цвят или сода за хляб, пудрене със сулфамиден или биотичен прах. Да се избягва мазането с кремове или изстискването на комедоните.
Козметично билколечение: прилага се след предварително почистване на кожата.

Мазане с пресен сок: от смокинови листа, от магданоз, от стъргани кори от хрян. Пъпките се мажат два пъти дневно в продължение на 10-20 дни само с един вид сок.

Лайка: 10- минутна парна баня с гъста отвара от лайка, след което се налагат лапи от прецедения цвят и се остави 20 минути. Лицето се избърсва и се обтрива със 75% спирт (да се пазят очите). Прилага се един път на 10 дни.

Дъбови кори: компрес от запарка – 1 суп. лъж. нарязани сухи кори се пускат в 1 ч. чаша кипяща вода и се оставя 5 часа да престои. Прецежда се през марля, прибавя се сокът от 1 лимон и 100 г вода. Напоява се двойна марля и се оставя 30 минути върху пъпчивата кожа (да се пазят очите). Прави се един път дневно в продължение на 10 дни.

Билкова смес: 20 г жълт кантарион (цветове и листа) и 10 г нарязани корени на репей се варят 10 минути в чаена чаша вода, охлаждат се и се прецеждат. Към отварата се добавя 1 суп. лъж. невен до размекване. Маската се поставя върху лицето за 15-20 минути. Изплаква се. Процедурата се повтаря 2-3 пъти седмично.

Отвара за външно и вътрешно лечение (предимно за гнойно акне): Смесват се 100 г изсушени стръкове от камшик и по 50 г листа от орех, стръкове на трицветна теменуга и корени на репей. 1 суп. лъж. от билковата смес се вари 5 минути в половин литър вода. Изстинала и прецедена, отварата се пие 4 пъти на ден преди ядене по 100 г. Външно: кожата се маже 3 пъти на ден или лицето се покрива с намокрена марля за 20 минути.