Билки за здраве, билки за хубост

Билка : невен

Последна промяна на 29 June 2022 в 07:38 410 0

Нашите баби отлично са знаели безценните полезни свойства на много билки и са ги отглеждали в градините си. Затова си направили празник на билките, на билкарите, знахарите и народните лечители – Еньовден. Днес млада „чародейка“ използва стари рецепти, предадени й от нейните баби, и приготвя своите натурални козметични продукт: - Моята прабаба Екатерина приготвяше рецептите с пчелен восък и извлеци само от билки, аз доразвих рецептите й. Основата на козметичната ми марка е със стари и дълбоки български корени – споделя младата билкарка Елизабет Емилова.

Тя е Елизабет Емилова, всички й казват Бети. Днес е в семейство с любимия човек - Калоян. Родена, израснала и мечтала в неповторимия, единствения за нея – Троян. Там детството й било цветно, усмихнато. Всеки ден забърквала нещо с цветя, листенца, тичинки, стебълца. Не знаела какво е, или как се казва, дали въобще съществува, но откривала за себе си нещо ново – създавала флорална вода. Детските й лета минавали при баба Екатерина в плевенското градче Искър. Тази невероятна баба Екатерина научила малката Бети как се засаждат цветята, как се събират узрелите цветчета на безценния невен. От баба си научила рецептите, а пък баба й ги знаела от нейната свекърва и още отпреди. И от майка си с име на цвете – Камелия, опознала магията на билките. Тя научила малката Бети на тайнствената сила на цветята. Тя пък ги заела от прабаба си и така поред до наши дни. Тези две жени предали омаята на Бети от вълшебната сила на цветята и билките. Но заедно с тях Бети се научила да обича българската земя. До нея често била сестрицата й Галена, нейна слабост.

Бети завършила Софийския университет, станала педагог географ. Сега преподава на няколко класа във Владо Тричков, където живее със съпруга си. Облякла в много повече знания обичта си към земята, към корена си. Но не я влечало към кабинета или затворената стая. Все напирала да е вън, сред природата. Големият град е далече от природата. Но тя търси кътчета, местенца с нейното присъствие, където тя тържествува. Това били фермерските пазари, където хората идвали от провинцията да продават това, което са отгледали в градините и по полето. Там, сред много зеленина и всякакви треви, се родила идеята за домашната козметика. Бети открива своето призвание. Така се представила на пазара като производител на чиста натурална козметика. Родителите на Бети се заемат със задачата да отглеждат безценния за Бети невен, от който приготвя натуралните си козметични продукти.


- Бети, как „чародействаш“ с билките?

- Всъщност магията на билките е в екстрактите. Екстрактът е накисване на билките. В зависимост от рецептата могат да се използват различни билки: невен, лавандула, бял равнец, мента, пчелен мед и др. Накисват се за дълъг период от време в студено пресован зехтин, оставени на тъмно. Преди да бъде добавено съдържанието им към другите съставки, се прецежда три пъти, за да е в чист вид. Може и така да се нанася на тялото.

- Какво си пренесла от старите рецепти на бабите ти в твоите днес?

- В основата на продуктите лежат стари рецепти. Например в рецептите на домашната козметика има само и единствено чисти съставки като: пчелен восък; извлеци от билки: невен, лавандула, лайка, бял равнец, кокосово масло, какаово и… любов. Пчелният восък изглажда бръчките, подобрява състоянието на кожата и е естествен консервант. Нашите баби отлично са знаели безценните полезни свойства на много билки и са ги отглеждали в градините си. Маслото от невен има много ползи за нашето здраве. То е един от най-познатите лекове при изгаряне, дори от слънцето, и други рани. Антисептичните му свойства са познати. При зачервяване, сърбежи, кожни раздразнения и други прилагането им е изключително полезно. Моята прабаба Екатерина приготвяше рецептите с пчелен восък и извлеци само от билки, аз доразвих рецептите й. Основата на козметичната ми марка е със стари и дълбоки ългарски корени. Толкова съм благодарна на моите родители, на мама и татко, които се грижат за нашето уникално оранжево ароматно цвете – невена.