Билкови шампоани

Последна промяна на 30 August 2020 в 18:00 650 0

В горещите летни дни мием по-често косите си поради по-обилното потене. Купешките, дори и маркови шампоани, причиняват пърхот, косопад, не измиват добре. Затова ви предлагам „направи си сам” шампоан. Ползите са огромни - естествените съставки, които растат в двора или се намират в близката аптека, са с доказано полезни качества. Освен че ще измият косата, те тонизират скалпа.

Внимание: Тези шампоани не се пенят като купешките, но ползата е огромна. Хубаво е, когато нанесете шампоана, да масажирате скалпа с пръсти 10-тина минути, за да засилите кръвообращението.
Ако сте с боядисана коса, за да не се отмие боята, облейте накрая с разтвор от вода и ябълков оцет.
Не мийте главата, косата с гореща вода, дори и минерална!

И още една полза – при температури навън около и над 30 градуса може спокойно да миете косата два-три пъти седмично. Това само ще е от полза.
Шампоаните се държат в хладилника. Разклащат се при всяка употреба.


Шампоан с розова вода
● 2 с.л. розова вода, 2 с.л. ябълков оцет и 2 яйца. Разбъркват се и сместа се нанася върху мократа коса да постои около 15 минути. Масажира се с пръсти. Измива се обилно с хладка вода.

Шампоан с билки от двора
● 15 грама корени от копър, 15 грама бъз или детелина. Добавете настърган натурален сапун. Сместа се вари 10 минути.

Шампоан за руса коса
● 2 лимона, 2 с.л. лавандулова вода, 2 яйца. Съставките се разбъркват и сместа се втрива със силен масаж на пръстите в скалпа. Изплаква се много добре с топла, а ако можете да търпите – и хладка вода, а не с гореща. Внимавайте да не остава от яйцето в косата, защото то е много хранително за нея, но ако ви завали дъжд и имате остатъци от яйчена смес в косата, това може да създаде неприятен мирис около вас.

Виж още за: