Бръчки

Последна промяна на 19 June 2021 в 18:35 614 0

● Местата на образуването на бръчки се налагат с кръгчета от краставица.

● Парче ленен плат или марля на няколко слоя се потопява в гореща вода, изстисква се и се налага за 2-3 минути върху добре измито лице. След сваляне лицето се наплисква със студена вода. Прави се през ден.
Може също лицето да се обтрие с тампон, потопен в солен разтвор – ½ ч. лъж. готварска сол и 1 чаша вода.

● Една суп. лъж. пчелен прашец и един жълтък се смесват добре. Намазва се лицето и шията и се прави масаж за 10-15 минути. След 20 минути се измива.

● Две суп. лъж. мед се загряват на водна баня. Добавят се бавно две суп. лъж. брашно и белтък от яйце. Разбива се. Нанася се на лицето за 30 минути. Измива се с топла вода и се изплаква със студена (непременно преварена) вода. Преви се един път седмично, не повече, тъй като белтъкът стяга много кожата. Подходящо е за мазна кожа.

● За нормална и суха кожа: 3 суп. лъж. цвят лайка се заливат с вряла вода. След като изстине се нанася върху лицето, покрива се с марля и така престоява 15-20 минути. Към запарката могат да се добавят 1 жълтък, 1 суп. лъж. мед и 1 ч. лъж. растително масло. Сместа се нанася с памучен тампон върху кожата на лицето и шията. Сваля се след 5-10 минути. Маската прави кожата матова, гладка и свежа.