Чаено вдъхновение

Последна промяна на 07 February 2018 в 07:15 796 0

Кратък чаен час за кожата. Сварете по една чаена лъжичка зелен чай и мента и запалете ароматизирана свещ. След това се потопете във ваната, след като сте прибавили чая във водата. Останете там 20 минути. Ефектът е отличен.

През зимните месеци кожата ни се нуждае от повече грижи и внимание. Прясно запареният чай от билки, корени стъбла и цветове миришат на чисто, зелено, тръпчиво. На природа и живот, на здраве, красота и добро самочувствие. Сушените лечебни билки са и разхубавяващо средство с невероятно въздействие. Чаят прочиства кръвта, укрепва нервната система, придава на кожата на лицето приятен тен, а на косата – повече блясък. Такива билки са лавандулата, салвията (градинският чай), мащерката, розмаринът. Как се използват, приготвят и при какви случаи помагат?
За лице – лавандулата успокоява и отпуска. Помага при петна по кожата при суха и алергична кожа. Листенцата се заливат с вряла вода, след 8 минути настойката се прецежда и се оставя да изстине. С нея се правят студени компреси.
Ментата действа охлаждащо и успокояващо. Помага при неприятно опъване на кожата, подуване на местата под очите. Приготвя се чай от 1 супена лъжица билка от 250 мл вода. С чая се правят компреси, напоени от памук, които се държат върху лицето по 3 минути.
Салвията омекотява кожата, отваря порите по време на парна баня. Почиства и освежава бледия тен. Две супени лъжици билка се заливат с 500 мл вряла вода и се прави парна баня на лицето.
За тяло – копривата стимулира оросяването на кожата, обмяната на веществата, внася кислород в клетките на кожата, действа очистващо на организма. Помага при целулит, отпуснат корем, бедра и седалище. Листата се заливат с вряла вода, оставят се за 15 минути. Настойката се прецежда и се излива във водата за къпане във ваната. Не се прилага при заболявания на сърцето и кръвообращението.
Глухарчето помага при отпусната съединителна тъкан, срещу задържане на течности в тъканите, при целулит. Една чаена лъжичка листа се сваряват в 250 мл вода за една минута. Изпива се по 2 чаени чаши на ден. Чаят стимулира обмяната на веществата, очиства организма от шлаки.
Мащерката стимулира обмяната на веществата, действа почистващо на организма, задържа влагата в клепките. Помага на организма като задържа повече течности в тъканите при целулит, груба и суха кожа. Една чаена лъжичка концентриран чай от мащерка се смесва с 2 супени лъжици извара. Със сместа се налагат проблемните зони.
За коса – лайката действа успокояващо, дезинфекцира, прави косата лъскава. Подходяща е за руси, светли, коси. Помага на суха и изхабена коса, успокоява възпалената кожа на главата, лекува косъма. Цветовете се заливат с вряла вода, оставят се за 10 минути и се прецеждат. С настойката се облива косата след измиване.
Розмаринът подчертава тъмния цвят на косата и я прави лъскава. Помага на коса без лъскавина и при мазна коса. От 2 супени лъжици билка и 125 мл вода се приготвя концентриран чай. Билката се оставя да престои 1 час, прецежда се и с нея се облива косата.