Да остаряваме младолики

Последна промяна на 11 May 2022 в 11:33 292 0

Дерматолозите съветват да се избягват безразборните опити за поддържане на кожата в добро състояние, без да се съобразяват към кой тип кожа тя принадлежи. Рекламите за различните козметични продукти изтъкват техни различни качества и свойства, но не дават представа за определен приоритет на въздействие.

Установено е, че при европейците съществуват предимно няколко определени типове кожа:

Много чувствителна кожа с бързо реагиране на дразнители. Тя повяхва преждевременно, защото не задържа добре влагата в епидермиса. На този вид кожа препоръчват козметични продукти, които залагат максимална хидратация.

Сивкав или жълтеникав тен, влошен поради тютюнопушене или прекалено излагане на слънце, понякога и двете. При този тип кожа и бръчките са дълбоки. В този случай е необходимо да се стимулира синтезът на колаген. Да се използват продукти на основата на колаген.

Отпусната кожа, която уврежда контура на овала. Препоръчва се козметичен препарат, който да опъва и уплътнява кожата.

Плътната кожа със силно подчертани бръчки на мимиките, вследствие на силни мускулни контракции. Тук е нужно да се използват козметични средства, които да отпускат мускулното напрежение, т.е. да стимулират еластичността на клетките.

И един съвет към всички видове кожа: хидратирайте вътрешно кожата си, като пиете по литър, литър и половина вода и консумирате повече богатите на витамини и антиоксиданти плодове и зеленчуци.

Виж още за: