Да развенчаем митовете за кожата

Последна промяна на 11 May 2022 в 11:40 298 0

Някои митове за това, кое е полезно за кожата и кое вреди на доброто й състояние, са особено упорити. Избрахме да обърнем внимание на няколко от тях, тъй като категорично са отхвърлени от науката.

1. Кожата става на петна при пръскане с парфюм: Ароматизиращите вещества, които причиняват тъмни петна върху кожата, отдавна са забранени за употреба в парфюмите. За особено чувствителните типове кожа дори има специални слънцезащитни продукти, които не съдържат алкохол и могат да се носят дори на плажа, без да причиняват кожни несъвършенства.

2. Честото миене на кожата помага срещу мазна кожа: Точно обратното е – кожата се изсушава при миене. Мазната кожа може да се повлияе добре от специалните козметични продукти. При къпане е добре да ползвате лосион без сапун и след това да нанасяте мазен крем.

3. Всекидневното взимане на душ изсушава кожата: Модерните продукти за подхранване на кожата успяват да запазят нейната влажност. Ако не стоите под душа прекалено много време и не поддържате температурата на водата прекалено висока, няма да нарушите нейния естествен слой. Ако се задържате под душа не повече от 20 минути при температура на водата 38 градуса, няма повод за притеснения. Това се отнася също, ако вземате вана. Душ-геловете с високо съдържание на масла предпазват кожата от изсушаване. След душ или вана не трийте кожата с кърпа и нанасяйте лосион.

4. Целулитът се появява вследствие наднормено тегло: Причината за целулита не е теглото, а състоянието на съединителната тъкан на кожата, а то се наследява генетично. С течение на времето еластичността на кожата намалява. Няма диета, която да помогне срещу целулита, но може да постигнете добри резултати, ако се движите достатъчно и правите гимнастика, която е целенасочено предназначена за стягане на съединителната тъкан.

5. Гримът запушва порите на кожата: Новото поколение козметични продукти съдържат изключително фини елементи, които не запушват порите. Освен това гримът може да бъде добра защита срещу ултравиолетовите лъчи, както и да задържи младостта на кожата.

6. Шоколадът причинява пъпки: За щастие това не е вярно. Шоколадът ни носи удовлетворение и помага да се освободим от стреса, а именно това нервно напрежение причинява пъпките. Истинската причина за появата на пъпки е именно стресът, а не шоколадът, който приемаме, за да се почувстваме по-добре.

Ето кои грешки ни състаряват:

Когато пропуснем да нанесем крем на деколтето: Кожата на деколтето е особено тънка и чувствителна, а често се излага на слънце, което налага задължителната употреба на слънцезащитен крем.

Нездравословното хранене на крак: Бързата храна съдържа захар и сол, които действат като отрови за кожата.

Никотин: Още една отрова за кожата, която разрушава колагена и еластина в нея. Пушенето е поне толкова вредно, колкото и жарките слънчеви лъчи.

Лишаване от сън: Ако това става продължително време, се отнема времето, от което кожата се нуждае, за да се възстанови.

Непочистване на грима: Остатъците от грим се смесват с мазнините и потта на кожата, и така може да се образува филм, който да запуши порите.

Изстискване на всяка черна точка: Колкото и да ви се иска, не го правете, защото след стискането на порите те се зачервяват и се увеличава опасността от възпаления.

Без слънчеви очила: Примижването срещу слънчевите лъчи причинява бръчки около очите, които не могат да се изгладят, щом са се появили веднъж.

Виж още за: