Дюлята е чудесна при мазни кожа и коса

Последна промяна на 13 December 2018 в 09:43 1013 0

Дюлята е добро козметично средство.

За кожа без пъпки: Накисвате 15 дни в слаб алкохол (15°-20°) дебело нарязана кора от дюля. След като прецедите, прибавете розова вода в съотношение 4:1. С този плодово-спиртен лосион намазвате лицето, което предварително сте почистили на парна баня или сте измили с топла вода. Кожата става мека и гладка, без лъскавина. Особено ефикасно е при мазна кожа и акне.
При повехнала, старееща и отпусната кожа с бръчки мажете с парче сочна прясно разрязана дюля и леко масажирайте. Като изсъхне намазвате повторно. Изплаквате с хладка вода.

За мазна коса и себорея. За обезмазняване се втрива и се прави масаж с „желе“ от намачкани дюлеви семки. Накисвате ги в чаша вода за 1 час, след което загрявате течността на тих огън до кипване, прецеждате и още топла втривате в корените на косата. След като изсъхне, изплаквате с хладка вода. Прави се всеки ден една седмица. Желето се съхранява в хладилник.

***При напукване и изгаряне на кожата, напукани устни, наранена лигавица като омекчаващо и противовъзпалително средство се приготвя слуз от накиснати семена от дюля (5 г семе в ½ чаена чаша вода кисне, докато стане на слуз). Мажат се болните места.