Домашна козметика с извара

Последна промяна на 28 April 2018 в 14:21 936 0

Изварата е ценна белтъчна храна. Но като козметично средство тя е не по-малко полезна.
През лятото, когато слънцето е силно и зачервява кожата, или ходите по планината през зимата, се препоръчват маски с безсолна извара. Те са подходящи за суха, мазна и смесена кожа и се слагат един-два пъти месечно.

• 3 суп. лъж. извара се разбъркват на крем с 1 суп. лъж. течен мед, разрежда се с малко прясно мляко. Маската се нанася на лицето, предварително почистено с подходящ лосион, и се оставя 20 минути, докато засъхне. Докато маската действа, легнете и се отпуснете. След това изчистете с памук, напоен в тоалетно мляко или хладка вода. Изплакнете лицето със студена вода и го намажете с подходящ крем.

• При много чувствителна кожа на лицето изварата обезателно се смесва със зехтин; при разширени пори – с лимонов сок, а при старееща кожа медът не бива да липсва.
При мазна кожа на лицето смесвайте изварата с краставичен или ягодов сок. Тази маска опъва кожата и действа избелващо.

• При слънчево изгаряне, но без мехури, маската от извара, примесена с малко сода бикарбонат, облекчава и успокоява кожата.

• За да се запази кожата на ръцете гладка и еластична, се препоръчва компреси с извара. След компресите ръцете се измиват с хладка вода,а след подсушаването им се намазват обилно с подхранващ крем.