Домашна козметика за силния пол

Последна промяна на 23 January 2019 в 10:20 917 0

Някога се смяташе, че на мъжа не са му нужни козметични грижи, освен вода и сапун. Днес световните статистики показват, че мъжете са консуматори на продуктите на козметичната индустрия в същата, а даже и по-висока степен от жените! Но изкуствените препарати не винаги успешно отстраняват някои козметични дефекти, а са и доста скъпи. Ето защо ви препоръчваме някои народни средства.

Мазна коса. Мие се с топла вода и сапун на една седмица. Между измиванията, за да се намали омазняването, косата се изплаква с отвара от дъбови клонки: 3 суп. лъж. се варят в 1 литър вода 15 минути и се прецежда.

Суха коса. Мие се с топла вода и мек сапун на 2 седмици. Преди къпане се прави подхранваща маска с рициново, бадемово или маслиново масло, което се втрива в корените на косата. Завива се с хартия, топла кърпа и найлон за около час. След измиване се изплаква с отвара от слънчогледови цветове, лайка или липов цвят.
Пърхот. Кожата се изплаква веднъж седмично с отвара, приготвена от нарязани кори на четири лимона и литър дъждовна вода, да поврат 15 минути. Тъмните коси след измиване се изплакват с отвара от орехова шума (6 листа се варят 5 минути в 1 литър вода).

Косопад. Косата се измива вечер в продължение на 10 дни с отвара от 100 г коприва, които са врели 15 минути в смес от ½ литър вода и ½ литър оцет. Оставя се така да изсъхне без изплакване.

Напукани длани и пети. Препечен кромид лук за лапи веднъж дневно в продължение на 12 дни. Баня с гъста отвара от бръшлянови листа след което се изстъргва.Обилно изпотяване. 100 г стрити листа от смрадлика се варят в 1 л вода 10 минути. Прави се компрес или се облива цялото тяло.

При потящи се крака и длани се използва настойка от бяла върба: 2 ч. лъж. ситно счукани кори се заливат с 4 чаши студена вода, киснат 8 часа, след прецеждане течността леко се затопля и се прави баня. За обща вана към водата се прибавят отвари от липа, бъзов цвят, орехови листа, лайка.

Лош дъх на устата. След всяко хранене устата се жабури с отвара от следната билкова смес: листа от горски ягоди, обикновен пелин, върбинка, бяла елша, мента, джоджен – 2 суп. лъж. врат 5 минути в 400 мл вода.

Жълти зъби. След измиване с паста вечер се натриват зъбите с парче лимон или скилидка чесън.