Домашни шампоани

Тайните на нашите баби за красива и здрава коса

Последна промяна на 13 November 2017 в 20:44 809 0

В старо време жните са поддържали косите си с натурални подръчни средства като яйца, ръжен хляб, лимонов сок. Разбира се, днес е невъзможно да се откажем от готовата козметика, но от време на време можем да изпробваме старите изпитани рецепти, за да си починем от химията.

Шампоан от ръжен хляб

Ръженият хляб помага на косата да расте по-бързо и я сгъстява благодарение на съдържащите се в него дрожди, активни микроорганизми и различни витамини от групата В.
Необходими са ви 2 филии ръжен хляб и емайлиран съд. Натрошете хляба и го залейте с вряла вода. Оставете го да престои 2 дни, докато сместа леко кипне. Втрийте добре в косата си, после отмийте сместа обилно с вода.

Яйчен шампоан

Необходими са 3 жълтъка и 1 чаена лъжичка лимонов сок или ябълков оцет. Жълтъците се разбиват на пяна и се добавя лимоновия сок. Сместа се нанася върху косата, поставя се найлонова шапка за баня, а отгоре хавлиена кърпа. След 10 минути се изплаква само с вода.

Сух шампоан

Нашите баби също се прилагали подобно средство в екстрени случаи. За целта са използвали талк, нишесте, сода за хляб, трици или обикновено брашно, които попиват добре в излишния себум. Малко количество от избраното средство се втрива в корените, после косата се изчетква енергично. Това се прави само в краен случай, защото сухият шампоан дехидратира кичурите и те загубват блясъка си.