Грижи за кожата и косата през зимата

Последна промяна на 15 January 2018 в 22:02 717 0

Зимата е изпитание за кожата и косата. При ниски температури обмяната на енергия обслужва преди всичко поддържането на телесната температура, кръвоснабдяването на кожата започва да страда и клетките получават по-малко хранителни вещества. Заедно с това кожата става по-тънка и по-чувствителна. Ако са налице разширени капиляри, състоянието им се влошава и те стават още по-видими. Производството на мазнини през студените дни намалява и кожата бавно започва да изсъхва.
За да изглежда нежна и блестяща дори през този сезон, кожата се нуждае преди всичко от мазнини. Богатите на мазнини кремове съдържат по-малко вода за сметка на повечето поддържащи липиди – например успокояващо масло от шея, изглаждащо бадемово масло или предпазващи мастни киселини. За по-сухата кожа също при почистване е добре да се използват успокояващо овесени или изглаждащи гъбични екстракти вместо извличащи мазнините гелове или съдържащ алкохол тоник. За препоръчване е веднъж седмично да правите подхранваща маска и нанасяйте дневния си крем на дебел слой, като го оставите да попие в кожата за известно време и след това разнесете остатъка с интензивни масажни движения.
Тялото също изисква грижи през зимата, независимо че то не е изложено директно на суровия климат, в кожата функционират около 7 пъти по-малко мастни клетки. При това ръцете, краката и стъпалата често пъти са скрити под дебели пуловери, панталони, чорапогащници или чорапи от вълна. Не стойте под горещия душ или в топлата вана твърде дълго и използвайте рН-неутрални отмиващи субстанции – горещата вода и сапуните извличат естествените мазнини от кожата и допълнително я изсушават. Подходящи са кремовете за интензивна грижа за тялото – например с регенериращ кленов сок, свързваща влага урея или успокояващ маслинов екстракт.
Около 40 процента от телесната топлина се загубва от главата. Така че непременно носете шапка, лента за глава или кърпа. Срещу изсушена или чуплива коса помагат продуктите със заглаждащо масло от жожоба, поддържащи влагата аминокиселини и смазващи перлени екстракти. Добре е поне веднъж седмично да правите с витамини и подхранващи масла. Препоръчваме ви готови маски или си направете сами. Вземете 1 яйчен жълтък, 1 супена лъжица мед, 2-3 супени лъжици зехтин, ампули витамин С и по желание 1-2 капки витамин А или Е. Сместа се разбърква до хомогенна маса, нанася се в корените и се оставя да действа около 20 минути, после се отмива обилно с вода и мек шампоан.
Ръцете трябва няколко пъти на ден да се намазват обилно с подходящ крем, а навън задължително трябва да се носят ръкавици.