Косопад


Болест : косопад

Последна промяна на 13 април 2018 в 14:12 480 0

• Разбъркват се 2 суп. лъж. коняк, 1 суп. лъж. зехтин, 1 жълтък и 1 ампула витамин В12. С получената смес се намазват корените на косата, след което отгоре се поставя вестник, а след това хавлиена кърпа, така че да се получи загряващ компрес. Престоява така цяла нощ и на сутринта се измива. След измиването се изплаква с отвара от чемерика, зелените обвивки на узрели орехи, хума и йодна тинктура.

Изплакването може да се извърши и само с чемерика. Да се внимава – билката е отровна! 2 суп. лъж. от нея се варят 10-15 минути в 1 литър вода. След охлаждане косата се изплаква.
• Коса, която окапва много при миенето, може да се запази, като се приготви сок от лук. Скълцват се няколко глави. С получения сок се намазва корените на косата. Главата се връзва и така се нощува. Сутринта се измива хубаво с много гореща вода. Изплаква се с хладка, а после - със студена вода. След това корените се намазват с хубав винен оцет.

• Приготвя се вода за коса по следния начин: Взема се 1 литър спирт, ¼ л отвара от репей. В тази смес се поставят 3 големи нарязани глави кромид лук и се оставя да кисне 1-2 дни на топло. С получена  смес се разтрива 2 пъти на ден кожата на главата. Oтварата от репей се приготвя, като се вземат 30 г корени от репей и се варят в ½ литър вода.