Косопад


Болест : косопад

Последна промяна на 11 October 2017 в 06:47 2164 0

При засилено окапване, освен другите мерки, се пие отвара от червен кантарион. Пие се по 1 ампула витамин С в продължение на 30 дни.

За изтощена коса, която започва да пада, се нарязват на ситно 2 глави кромид лук и се заливат с 300 мл силна ракия. Шишето да е стъклено и да се запушва добре. Престоява 10 дни. Прецежда се и всяка вечер се масажират корените. Така се преспива. Сутринта косата се измива без шампоан. Това продължава до свършване на настойката и ако е необходимо се повтаря.

През пролетта се прави маска за укрепване на косата с 1 жълтък, 10 капки глицерин, 1 ампула витамин С и 3 ч. лъж. преварена вода. Сместа се втрива в косата след измиване, престоява 30 минути и се изплаква с вода.

● С 300 мл оцет се кипват 2 шепи корени от коприва за 1 минута. Кисне 30 минути. С тази отвара се масажират корените на косата и кожата на главата. Престоява 4 часа, след което косата се изплаква с топла вода, в която са добавени 2 суп. лъж. оцет.

● 2 суп. лъж. обелки от орех (сухи или пресни), 50 мл вода, 70 мл олио и стипца с два пръста се подгряват и със сместа се масажират корените, а след това и цялата коса, и се разресва. Държи се 30 минути и се измива само с топла вода и детски сапун.

● Смесват се цветове от невен и шишарки хмел в съотношение 4:3. С 1 литър вряща вода се заливат 50 г от сместа и се оставя да кипне. Докато е още топла отварата се втрива в корените на косата 3 пъти седмично.

● В 1 литър лавандулов спирт се слагат по 70 г свежи листа и семена от латинка, свежи листа чемшир и свежи листа коприва. Кисне 15 дни, като се разклаща. През ден се правят фрикции на косата.

● Всяка вечер, без да измивате предварително косата, търкайте поразените места до зачервяване на кожата със скилидка чесън – разрязана на две, за да изтече сокът. Трийте петната, където окапва косата в по-голям периметър. След няколко дни ще забележите, че е започнало окосмяване.

● Косата де се мие с глицеринов сапун.

• За да спре окапването се прави смес от по 25 г камфоров спирт, терпентинова есенция и 5 г амоняк. Косата се търка вечер преди лягане.

● 2 шепи чиста дървесна пепел се обърква с 3 литра вода. Утаява се и се прецежда. Затопля се и 7 вечери подред главата се кисне в тази вода. Освен това 1 ч. лъж. сяра за пиене (от аптеката) се обърква с 1 суп. лъж. мед и се приема 1 път дневно в продължение на 5 дни.

● С 500 мл вряла вода се залива 1 суп. лъж. листа от бреза. Кисне 30 минути. Със запарката вечер се правят фрикции и така се преспива. Косата се измива сутрин. Лечението продължава до спиране на окапването на косата.

● Смесват се добре 50 г вазелин и 5 г сяра. Мехлемът се втрива в корените на косата 2 пъти дневно. Вечер косата се измива с жълтък от кокоше яйце.