Козметика с лайка

Последна промяна на 31 October 2018 в 09:07 1390 0

Богатото й разпространение, т.е. разнообразно химично съдържание (етерично масло с хамазулен, каротиноиди, флавонови гликозиди, сесквитерпени, холин, смоли, багрила, слуз, горчиви вещества) определя и нейното благоприятно въздействие върху кожата: успокоително, дезинфекционно, овлажняващо, избелващо, стимулиращо кръвооросяването.

При суха кожа
За освежаване и омекотяване се използва отвара от лайка. 2 суп. Лъж. изсушен цвят се варят 10 минути в 1 ч. чаша вода. След като се охлади се прецежда. С отварата се напояват тампони и лицето се изтрива 2-3 пъти дневно. (предварително се измива с вода).
За почистване на черни и бели точки или петна при суха кожа се прави парна баня от билкова смес: по 1 суп. лъж. лайка, подбел, лавандула, метличина и копър в 1 л вода. Когато заври лицето се надвесва за 15 минути над парата (със затворени очи и прибрана с кърпа коса). Изплаква се със студена вода и се намазва с отвара от лайка. Оставя се да изсъхне, без да се изтрива.
При уморена, старееща суха кожа помага маската от лайка и ленено семе: 1 ч. чаша запарка от лайка се разбърква с 1 суп. лъж. счукано ленено семе и топлата кашичка се нанася върху лицето. Престоява 15 минути. Запарка: 2 суп. лъж. сухи цветове се заливат с 250 мл кипяща вода. Съдът се захлупва докато водата изстине. След като маската се свали, лицето се почиства с розова или борова вода. Необходимо е да се престои на стайна температура до 1 час след процедурата, а при излизане кожата се намазва с мазен или хидратантен крем.

При мазна кожа
За обезмазняване и почистване на кожата, за стягане на разширени пори се правят маски на лицето.
Бърза маска: в ½ ч. чаша чай от лайка (запарка от 1 суп. лъж. цвят в 1 чаша вода) се разбива на пяна 1 яйчен белтък (може да се прибави и лъжичка лимонов сок). Със сместа се намазва лицето, изчаква се 20-30 минути и се изплаква със студена вода.
Билкова маска за жени от всички възрасти: по 1 суп. лъж. цветове от лайка, кантарион и листа от подбел се пускат в 1 ч. чаша вода да врат 5-10 минути. След като се прецеди, топлата билкова смес се налага върху лицето, покрива се с марля и се държи 20 минути. Измива се първо с топла, после със студена вода. Отварата се използва като лосион.