Красива кожа с плодовете на есента

Последна промяна на 12 April 2018 в 23:10 959 0

Някои есенни плодове могат да се прилагат и като козметични средства. Гроздето, сливите и тиквата имат богат химичен състав. Те съдържат витамини, минерали, микроелементи, плодове киселини, захари, хранителни и лечебни вещества, които под формата на маски поддържат кожата здрава, чиста и подмладена.

Грозде. Сокът от необагрящо грозде се втрива дълбоко в кожата с памучен тампон и се оставя да изсъхне. Прави се маска от размачкани зрели зърна без ципа, с престой 15-20 минути. След още 20 минути засъхналата със сок кожа се изплаква с вода.
За нормална, суха и чувствителна кожа се избира сладко грозде, а при мазна и пореста – умерено кисело. Кожата става гладка, атлазена.

Сливи. При бръчки, разширени пори или мазна кожа се прави маска от обелени, намачкани несладки сини сливи, смесени с разбит до пяна яйчен белтък. Прави се два пъти седмично. Маската премахва лъскавината, свива порите, оглажда бръчките.
За нормална и суха кожа се избират добре узрели джанки или сладки сливи. Намачкват се на каша.
За суха кожа към кашата се прибавя малко олио, зехтин или глицерин. След измиване с вода лицето се намазва с краве масло.

Тиква. При нормална кожа за витаминна маска се настъргва сурова тиква. След престой 15 минути се сваля и лицето се оставя да изсъхне. Помага и при изгоряла от слънце или кварц кожа.
Хранителна маска за суха и старееща кожа: 3 суп. лъж. варена тиква и 1 суп. лъж. бадемово масло или зехтин.

Бръчки: чаша каша от настъргана сурова тиква и 1 суп. лъж. сок от грейпфрут.
Маска за подхранване на тънка кожа: равни части полусварена тиква, млечен каймак и по 1 ч. лъжичка мед и портокалов сок. Изплаква се с топла вода и се намазва с краве масло.