Почистване на лицето

Последна промяна на 02 December 2017 в 09:08 1250 0

За почистване на всякакъв вид кожа се смесват 1 ч. чаша овесени ядки с вода до получаване на гладка каша. Лицето се мокри с водата, слага се кашата на дланта и внимателно се трие лицето. Щом кашата започне да се плъзга свободно по кожата, лицето се измива. Прави се всяка вечер в продължение на 30 дни. При мазна кожа се повтаря.

При цветни петна при бременност и при тъмна кожа: В 300 мл вода врат 15 минути 2 суп. лъж. изсушено и наситнено глухарче. С тази отвара се мие и леко разтрива кожата.

При мазна кожа добър ефект има, ако се миете с житни трици, потопени в гореща вода (360), а след това се изплакнете с подсолена студена вода. Кожата става чиста и гладка.

При пигментирана кожа се разбъркват като каша овесени трици и горещо прясно мляко. Нанася се на лицето за 20 минути, измива се с хладка вода. Прави се веднъж седмично.

● Използвайте несолена свинска мас за мазане на лицето. Кожата става гладка и розова. Изчиства се със сух памук, а след това с памук, напоен в лавандулов спирт.

● Ако се очистят люспите на 1 шепа нахут и се накиснат до набъбване, след което ги изядете, това ще прави кожата на лицето ви блестяща.

При бръчки в 4 суп. лъж. прясно мляко се разтваря мая за хляб (колкото ½ локум). Лицето се измива и се намазва с тази каша. Държи се 20 минути.

● В гореща вода се потапя носна кърпа, изстисква се и се поставя веднага на лицето за 3 минути там, където има бръчки. След това лицето се изплаква със студена вода. Не се препоръчва при чувствителна кожа.

Изсушена и обгоряла кожа на лицето се налага с маска от картофи. За целта се сваряват 2 картофа, пасират се и се смесват с 3 суп. лъж. сметана. Още топла кашата се нанася на лицето за 30 минути. Измива се с хладка вода.

При мазна и пореста кожа се разбърква 3 ч. лъж. овесено брашно с топла вода, 5 капки лимонов сок и 1 разбит на сняг белтък. Нанася се вечер за 20 минути. Прави се един път седмично, стяга кожата.

При мазна кожа лицето се измива с топла вода и сапун и се изтрива със запарка от 4 суп. лъж. суха мащерка, накисната в 500 мл вряща вода за 1 час.

За суха и набръчкана кожа се разбърква 1 жълтък с 1 ч. лъж. мед и 1 суп. лъж. смлени овесени ядки. Нанася се на лицето за 20 минути, измива се с топла вода и се прави студен компрес.

При суха и нормална кожа на лицето се смилат 1 ч. лъж. овесени ядки, към които се прибавя 1 ч. лъж. разбит жълтък и 1 ч. лъж. сметана. Всичко се разбива добре и се нанася на лицето за 20 минути. Подхранва и освежава кожата.