Подгответе се за топлите дни

Последна промяна на 11 May 2022 в 11:11 267 0

Най-после отново е топло. Време е за късите панталони, рокли и къси ръкави. За да изглеждате наистина красиви, необходима ви е гладка кожа без косми. Ето няколко основни методи, които могат да ви помогнат. Те са предназначени за ползване в домашни условия и са удобни, в зависимост от това, с колко време разполагате за процедурата. Общо взето, може да направите обезкосмяването бързо и нетрайно или по-бавно и трайно.

Когато бързате:
Бръснач – бързината на обезкосмяване, която дава бръсначът, понякога е решаващо предимство, но космите се премахват само до повърхността на кожата и обезкосмяването е нетрайно.
Резултат: Кожата остава гладка само 2-3 дни, затова пък премахването на космите е безболезнено, бързо, евтино и лесно.
Този метод е подходящ за краката, мишниците и бикини зоната.
Техниката: Бръснарските ножчета може да се ползват както под душа, така и набързо на суха кожа. Във втория случай обаче трябва да внимавате повече, за да не се порежете. Бръсненето трябва да става в посока, обратна на растежа на косъма, за да бъде ефектът оптимален. Ако използвате пяна за бръснене, косъмчетата ще омекнат и ще може да ги обръснете по-надълбоко.
Преди бръснене ползвайте крем или гел, който да подготви кожата за самото отстраняване на космите. Най-добрите такива продукти са с екстракт от алое вера, лайка или краставица. След процедурата нанесете успокояващ крем на кожата.
Съветваме ви до този метод да прибягвате рядко, защото той стимулира сгъстяването на космите.
В дрогериите се продават и бръсначи специално за дами.

Депилатоар - химичните субстанции на този крем разлагат кератина, от който са изградени космите под повърхността на кожата и те падат. Продава се в дрогериите.
Резултат: Трайността е около една седмица, в повечето случаи космите растат после като мек мъх.
Този метод е подходящ за краката, мишниците, областта на бикините и лицето, защото е абсолютно безболезнен. Не забравяйте, че преди да нанесете продукта на кожата си за първи път, необходимо е първо да го изпробвате на кожата на китката, например, за да проверите дали не сте алергични към продукта!
Техниката: Нанесете дебел слой от крема върху кожата с помощта на шпатула, оставете да подейства 5 до 10 минути и го отстранете с обилно количество хладка вода. Продуктите с масло от костилките на праскова успокоява кожата с нежна грижа. Важно е 24 часа след процедурата да не използвате сапун, дезодорант или парфюм, за да не се появят болезнени раздразнения на кожата.
Този метод е по-препоръчителен от обикновеното бръснене, защото не стимулира растежа на косми.

Електрически бръснач - космите се отстраняват само до повърхността на кожата.
Резултат: Космите израстват твърди още 1-2 дни след бръснене.
Методът е подходящ за краката и мишниците.
Техниката: Бръсначът следва извивките на тялото. Плъзгането и бръсненето стават лесно.
Продава се в магазини за техника.


Как да избегнем пъпчиците и възпаленията?
Прекалено чувствителната и мазна кожа след епилация или бръснене реагира с възпаления и червени пъпчици. Понякога космите не израстват направо нагоре, а остават под кожата и се появяват малки пъпчици. За да ги избегнете, правете редовни масажи с кесе или пилинг за тяло. Това отстранява най-горния слой на епидермиса и кожата изглежда гладка, а космите могат да израснат безпроблемно.

Когато искате дълготрайно обезкосмяване:

Електрически епилатор - пинсетите на уреда изскубват косъма заедно с корена.
Резултат: Гладка кожа за около 2 седмици.
Методът е подходящ за обезкосмяване на краката, но хората с по-малко чувствителна кожа го използват под мишниците. За почистване на лицето от космите има специални уреди.
Техниката: Кожата трябва да бъде абсолютно суха. При обезкосмяването дръжте уреда отвесно, опънете леко кожата срещу растежа на косъма и прокарайте епилатора в същата посока.
Можете да приготвите торбички с лед, които да наложите на кожата, преди да започнете епилацията. Това ще намали значително болката.
Това е най-разумният метод за обезкосмяване в домашни условия. Ако го ползвате редовно, добре е веднъж седмично или най-много на две седмици, с време космите ще намалеят и епилирането ще става все по-бързо и безболезнено.
Съветваме ви, ако решите да си купите епилатор, вземете престижна марка, не се доверявайте на рекламирани по телевизии продукти – качествените марки нямат нужда от реклама. Продава се в магазините за техника.
Преди да започнете да се епилирате с епилатор у дома, отидете веднъж на кола маска при козметик. След това просто поддържайте краката или други зони гладки с минаване с машинката веднъж седмично.

Кола маска- топлата и студената кола маска се слепват с косъмчетата и ги отстраняват заедно с корена.
Резултатът: гладка кожа в продължение на 2 до 3 седмици.
Методът е подходящ за краката и лицето, но боли!
Техниката: Няколко дни преди процедурата е добре да подготвите кожата с пилинг. Топлата кола маска се приготвя в микровълновата фурна или на водна баня и се нанася върху суха кожа с помощта на шпатула или ролка. Обезкосмяването става в посока обратна на растежа на косъма и остатъците от колата маска се отмиват с топла вода. С лентите със студена кола маска става по-бързо. Нанасят се директно върху кожата и се дръпват рязко. Продават се в дрогериите.

Дезодорант спира растежа на космите
В козметичните магазини и аптеките се предлагат специални дезодоранти или кремове, предназначени да спират растежа на косъма.
Подходящи за лицето и мишниците
Резултат: около 50 % по-малка интензивност на растеж на косъма.

Обезкосмяване с лазер
Методът е болезнен, но дава трайно добри резултати. Важно е да се знае, че колкото по-тъмни са косъмчетата и по-светла кожата, толкова по-ефективен е методът. По време на процедурата кожата се изстудява, за да се намали нейната чувствителност. Чрез светлинен лъч косъмът се унищожава и се отделя от корена. Необходими са няколко посещения при козметик, за да се третира в различни фази на растеж на космите. При повечето хора поне десетина пъти. След това кожата се зачервява леко. През първите 6 седмици след процедурата не е препоръчително директно излагане на третираните зони на слънце. Също така не е подходяща за кожа с тен, затова е добре лазерната епилация да се прави през късната есен и зимата. След около 2 години е възможно да се появят нови косъмчета.
Има специализирани салони за лазерна епилация, а вече такива уреди се продават и за домашна употреба.


Подходящото време и начини за обезкосмяване
Ако имате особено чувствителна кожа, вечерта е най-подходящото време за обезкосмяване. Така ще оставите възможност на зачервената кожа да се успокои през цялата нощ.
Бръсненето направете сутрин или при вземане на душ. След това не се излагайте веднага на директна слънчева светлина и не влизайте веднага в басейн заради хлорираната вода, която дразни кожата.