Съвет от Клеопатра

Последна промяна на 02 May 2024 в 11:19 70 0

Когато през 46 г. пр. н. е. Клеопатра пристигнала с невиждан блясък в Рим, знатните римляни били любопитни да узнаят по какъв начин тя покорява мъже като великия Цезар и дали екзотичната й красота е действително несравнима. Скоро отговорът бил намерен. Клеопатра наистина била красива като още много други жени в Рим. Само че тя съумявала да подчертае по-ефектно привлекателността си, като използвала умело козметични средства и омайващи аромати. Скоро рецептите й станали най-търсените в Рим. Жените започнали да се къпят в магарешко мляко, рисували очите си с черни линии, за да станат по-изразителни. Същинската тайна на красотата й обаче се криела в рецептата на крема от алое. И до днес жените в Северна Африка и Сицилия използват вътрешността на това растение. Съвременната наука потвърждава, че то е естествено козметично средство, което почиства кожата, леко свива порите, защитава лицето от атмосферните влияния. Освен това кремът действа успокояващо и лечебно.
За крема на Клеопатра се необходими следните съставки: 5 г прах от алое, 40 мл дестилирана вода, 20 мл розова вода, 10 г мед и 100 г прясна свинска мас.
Прахът от алое се бърка внимателно с дестилираната вода, като се внимава да не се образуват бучици. Прибавя се розовата вода и медът. Сместа се поставя на водна баня и постепенно се прибавя маста. Не бива да става много гореща! Полученият крем с лек дъх на алое се прехвърля в бурканче и се съхранява в хладилник. Веднъж дневно се нанася на съвсем тънък слой по лицето и шията.

Виж още за: