Цепещи се нокти

Последна промяна на 06 November 2017 в 09:01 1120 0

Ронещите се нокти издават здравословни проблеми или неправилен начин на живот. Що се касае обаче до неприятното пролетно цепене на ноктите, обикновено то е следствие от зимната им дехидратация.

Има ли зимен сън на ноктите?
Да, така е наистина. Защото през зимата температурите са ниски, витамините в нашето меню са по-малко и съответно ноктите ни сякаш „заспиват” зимен сън. Тогава на денонощие те растат едва с по 0,2 мм. Дамите, които обичат по-големия маникюр, имат сериозен проблем.

Пукне ли пролет, и ноктите „цъфват”
И това е напълно вярно. Всяка година от март до май ноктите започват да се чупят, белят, цепят на един или повече пластове, изтъняват и даже се обръщат болезнено нагоре.

Съвети
● Не използвайте нокторезачка. Тя определено стимулира цепенето. Ако все пак се налага, свикнали сте, то мокрете ноктите предварително.
● По принцип се препоръчва ноктите да се намаляват с пилене. Това е по-правилно и здравословно решение. Препоръчително е да използвате само хартиени или стъклени пили. Пилете само в една посока!
● Не използвайте бързосъхнещи лакове, те съдържат много вреден ацетон.
● „Парете” ноктите в топла вода като вид водна баня.
● Внимавайте с препаратите за чинии и за почистване. Химията вреди на ноктите. Работете с домакински ръкавици.
● Редовно разтривайте ноктите с лимонов сок или оцет, докато гледате любимия сериал. Това се прави за набавяне на витамин С, за твърдост и блясък.
● Ровенето в леда на хладилната камера за кратко също се препоръчва за заздравяване.

Лесна домашна рецепта

Благотворно на ноктите ще се отрази следната специална вана:
● Тя се прави с бира, зехтин и лимонов сок. Тези три компонента еднакво добре подхранват, стимулират и заздравяват ноктите. Необходими са по 2 чаени лъжички от всяка съставка. Смесват се добре. Ноктите се потапят за около пет минути. Лечебната вана се прави поне два пъти седмично.