Възпалена кожа и гнойни пъпки

Рецепти от китайската медицина

Последна промяна на 21 февруари 2019 в 14:49 821 0

● При възпалена и раздразнена кожа, както и при гнойни пъпки, се прилага почистване с разтвор от листа на алое. Листата предварително се държат 10 дни на тъмно и хладно и се накълцват до каша, заливат се с хладка преварена вода – една част от листата и пет части от водата. Сместа престоява 1 час. Кипва 2 минути, прецежда се и се почиства лицето.

● Прилага се отвара от брезови пъпки – 1 чаша брезови пъпки се вари в чаша минерална вода (независимо каква е) 15 минути. След изстиване се прецежда, лицето се изтрива всекидневно.

● При възпалителни заболявания на кожата се вземат измити листа от живовляк и бял равнец, нарязват се и се смесват по равни части, завиват се с марля и се прикрепват върху възпаления участък.

● Вземат се 2 суп. лъж. жълт кантарион и 5 суп. лъж. мед. Ври 5 минути, оставя се да изстине и се налагат лапи върху гнойните пъпки при възпалена кожа.

● При възпалена рана се разрязва лист от алое и със срязаната страна се прилепва на раната и се бинтова. След 5-6 часа, както твърдят китайците, раната се прибира.

● За почистване на стари гнойни рани и ускоряване на заздравяването им се препоръчва следното мазило: 1 суп. лъж. козя или овча мазнина, ½ лъж. сол, 1 суп. лъж. нарязан на дребно лук се поставят в здрав съд и внимателно се разтриват. Сместа се налага върху раната в продължение на едно денонощие. Отначало болката ще бъде силна, но в последствие се прекратява. Превръзката се сменя всекидневно до пълно оздравяване.

● Гнойна рана (пъпка): ръжено брашно се смесва с мед до получаване на мокра глина. Лепенка от тази смес се поставя върху гнойната рана, покрива се с компресна хартия и се завързва.

● Взема се ръжен хляб, насолява се обилно и внимателно се сдъвква с уста. Сдъвканият хляб се слага на гнойника и се превързва. Средството е просто, достъпно и много ефикасно.

● Прави се настойка от листа на бяла лилия. В бутилка се слагат свежи листенца от бяла лилия, заливат се с водка или спирт 45°С. Кожата на лицето се обтрива преди сън.

● Листа от алое се измиват с преварена вода, подсушават се и се държат 10 дни на тъмно и прохладно място. След това се смилат и се отделя сок. Кожата на лицето се изтрива с този сок – прилага се при раздразнена кожа.