Броколите подмладяват, а спанакът забавя бръчките

Последна промяна на 15 January 2018 в 23:36 695 0

Броколите са богат източник на калций и витамин В, които играят важна роля за здравето на костите. Те съдържат сулфурофани, които пазят от рак и чистят излишния естроген. Повишеното ниво на естроген в организма може да предизвика напълняване, хормонални нарушения и да увеличи риска от образуване на кисти или рак на гърдата.
Един от най-добрите източници на фолиева киселина – спанакът, предпазва от вродени дефекти, сърдечни болести, деменция и рак на дебелото черво. Антиоксидантът лутеин в спанака пази кожата от изгаряне и дехидратация и забавя появата на бръчки.
Дамите след 45-годишна възраст често страдат от остеопороза заради намаляването на естрогена в организма им и ускоряващата се загуба на костно вещество след менопаузата. Приемането на достатъчно калций е решаващо за предпазване от остеопороза, а киселото мляко е отличен източник на това вещество. То е богато и на пробиотици и създава добра среда за развитието на полезните бактерии в храносмилателния тракт, което пък води до засилване на имунитета.

Виж още за: