Чудните свойства на зелето

Последна промяна на 30 ноември 2020 в 14:52 283 0

Легенда разказва, че в дългогодишните си завоевания Александър Македонски нареждал да раздават задължителна порция зеле на своите воини преди всяко настъпление и особено преди да влязат в бой. Доста векове по-късно науката доказва, че зелето е добро за много и различни дейности на нашия организъм – за сърцето, за укрепване на съпротивителните сили на организма, подпомага отслабването или държи фигурата ни в добра кондиция. Уникално откритие твърди, че предпазва и от рак. Ако е често на нашата трапеза, гарантира зареждане със сили и здраве, както и да свалим по някой излишен килограм. В него се съдържа всичко необходимо за здравния статус на организъм.

На пазара отдавна се намират различни сортове зеле.

Зелено зеле
Само 100 грама от него съдържат калций колкото в една чаена чаша прясно мляко. Също така повече желязо, отколкото в един стек. Калият и сулфидите в зеленото зеле помагат за понижаване на кръвното налягане и поддържат сърдечносъдовата система.

Червено зеле
Полифенолите във виолетовите му листа пречат здравите клетки да се превърнат в туморни. Баластните вещества понижават нивото на холестерина. За да се намалят газовете се готви с кимион.

Бяло зеле
Доставя нужното белтъчно вещество триптофан, успокояващ нервите и допринасящ образуването на хормона на щастието серотонин, който повдига настроението. Сокът на бялото зеле унищожава микробите и предотвратява отделянето на слуз. Най-добро за нервната система.

Къдраво зеле
Помага при типични женски оплаквания, като липса на желязо, умора, малокръвие, анемия. Къдравото зеле образува червени кръвни телца от черния дроб. Комбинацията на желязо, витамин С и фолиева киселина помага на организма да усвои желязото от храната.

Необикновената полза от обикновеното кисело зеле
За нас, българите, дойде ли есен, време е да сложим зелето. Вкусно, пикантно, полезно, хрупкаво, традицията ни да слагаме кисело зеле е от векове и е част от класическата ни зимнина. Разбира се, то се среща и в други култури по света, а начините за приготовление и рецептите са безброй. Помнете, че ако зелето не е в сок, започва да се руши толкова полезният витамин С в него, с което е прочуто. В 200 грама от него съдържа количество витамин С, необходимо за човека за половин ден.

Зелето съдържа още витамин В6, затова помага при усвояване на белтъчините. Препоръчва се да бъде поднасяно като гарнитура към месни ястия, за да помага на храносмилането.
В киселото зеле, освен витамини, се съдържа и известно количество никотинова киселина, добра за протичането на жизнено важни клетъчни процеси. Освен това тя подпомага придобиването на блясък на косата и здравината и добрия външен вид на ноктите.
Съдържащите се още микроелементи като калий, желязо, магнезий, цинк са отлично профилактично средство срещу пропиязвата на коремната стена, както и на дванадесетопръстника.

Киселото зеле подпомага храносмилането, подобрява микрофлората на стомашно-чревния тракт, подпомага имунната система, регулира обмяната на веществата. Притежава добър целебен ефект при стомашно-чревни болки. Освен всички други полезни качества, киселото зеле е полезно за поддържане на добра фигура. Неговата калоричност е по-дълга в сравнение с тази на повечето храни, то е нискокалорично и след приемане държи дълго чувството за засищане. То има свойството да пречи на превръщането на захарта в други въглехидрати и в мазнини.

Безспорна е ползата от киселото зеле, но с използването му трябва да се внимава. Особено, ако сте установили, че имате повишена стомашна киселинност. От прекомерна употреба на киселото зеле трябва да се въздържат страдащи от заболявания на надстомашната жлеза, от бъбречна недостатъчност, от камъни в жлъчката и от високо кръвно.

Диетолози препоръчват
Диета, богата на зелени зеленчуци, може да намали риска от развитието на диабет, предполагат английски специалисти. След анализ на резултатите на шест изследвания за употребата на зеленчуци и плодове те стигнали до извода, че съществено положително влияние върху здравето на човека оказват само тези ястия, в състава на които има зеле, броколи и карфиол. Специализираното издание British Medical Journal съобщава, че 1,5 порции от тези зеленчуци дневно могат да намалят риска от диабет от втори тип (инсулинонезависим) с 14%. За британските диетолози една порция съдържа 80 грама от продуктите. Диетолозите подчертават: не се ограничавайте с необходимия минимум, по-добре се старайте да спазвате отдавна проверените препоръки да се ядат всекидневно по 5 порции плодове и зеленчуци, между които задължително да присъства и зелето.

Виж още за: