Доматите са профилактика срещу рака

Последна промяна на 31 October 2018 в 06:47 1155 0

Доматите имат концентрирана антиокисляваща мощ. Дължат я на каротиноидите, флавоноидите и феноловите киселини. Биоактивните вещества ликопен, флавоноиди, фенолови киселини и терпени са силно противоракови средства. В различните изследвания е било доказано, че високото съдържание на ликопен в кръвта е защита срещу много видове тумори и най-вече рак на белите дробове, на панкреаса, на жлъчката и на правото черво. Ликопенът предотвратява и предракови изменения на маточната лигавица.
Доматите предпазват и от калциране на артериите. Затова този зеленчук е важен фактор за защита от атеросклероза, сърдечен инфаркт и мозъчен инсулт.
Доматите пазят бистротата на очите. Помътняването на роговицата, известна като очно перде, се причинява от ултравиолетовите лъчи и от свободните радикали. Без ликопен страда зрителната способност.
Колкото доматите са по-зрели, толкова повече тирамин имат. Тираминът се образува от аминокиселината тирозин на зреещите домати. Тираминът повишава нивото на кръвната захар, а с това и настроението.
Ябълковата и лимонената киселина спират растежа на нежелани чревни бактерии.
Доматите засилват имунната система. Две биоактивни субстанции в доматите упражняват имунозасилващо действие: каротиноидите и флавоноидите. Те повишават активността на естествените клетки – килъри (клетки – убийци), т.нар. ящни клетки и В и Т – лимфоцитите, т.е. на имунните клетки, които са важен фактор за борбата на организма с инфекциите.
Доматите съдържат и биотин. Той е необходим за кожата, косата, ноктите, нивото на кръвната захар и др. Съдържат и ниацин, който провокира добро настроение, отморяващ сън и др. Фолиевата киселина пък е незаменима за жизнената радост, клетъчен растеж и др. Витамин С осигурява имунната защита.
Съдържат и полезни микроелементи. Цинкът е важен за съединителната тъкан, за образуването на хормони и др., а калият допринася за хранителния транспорт към клетките, стимулира отделянето на урина и др.
Зеленчукът се препоръчва и като полово тонизираща храна. Вероятно това им качество се дължи на витамините (С, В1 , В2 , К, РР) и минералния състав, като и на съдържанието на микроелементи (желязо, сяра).

Зелените домати съдържат отровата соланин.
Същата отрова се натрупва и в позеленелите и прораснали картофи. В голямо количество соланинът може да причини главоболие, повръщане. Затова сурови зелени домати не се използват за храна.

Алергия към домати
У някои хора има непоносимост към доматите, изразена със сърбежи, обриви (наподобяващи невродермит) и разстройство. Вероятно се дължат на протест на имунната система от продължителната почти целогодишна консумация на домати. В такива случаи е необходимо тялото да почине 3-6 месеца или 1 година. След това може отново да се опита консумация на домати.