Дрянът – ценен плод за човека

Последна промяна на 26 ноември 2018 в 15:12 1148 0

За първи път дрянът се споменава от Омир, в сцената, в която Кирки храни Одисей и неговите моряци с плодове от дрян с намерение да ги превърне в свине. Троянският кон е бил изработен от дрян. Дървесината на дряна е здрава като кокал и се използва за изработване на копия. Лъковете на ликийците са били изработени от дрян. Дървесината се използва за направата на музикални инструменти – кавали, дървените части на гайдите.

Дрянът е храст или разклонено дърво, високо до 8 метра, с жълтеникавосива напукана кора на стъблото. Листата са прости. Цветовете са дребни, жълти. Плодът е червен, продълговато елипсовиден, месест, с една костилка. Цъфти през февруари – март, преди развитието на листата. Плодовете узряват през август-октомври. Цветовете му са първа храна за пчелите рано напролет.
Плодовете съдържат гликозида корнин, дъбилни и горчиви вещества, плодови киселини, захари, витамин С и К. Съдържат пектини.
Плодовете се държат до омекване, сушат се на сянка. Изсушените плодове имат червен цвят и стипчив сладко-кисел вкус. Опаковат се в торби, пазят се в сухо и проветриво помещения.
Дренките действат запичащо, кръвосъсирващо и температуропонижаващо. Прилагат се при лечение на разстройство, при кръвоизливи от стомаха, а корите на младите клонки - при блатна треска, за жабурене при болки във венците.
• 50 г дренки се варят 15 минути в 1 литър вода. Отварата се пие вместо вода или леко подсладена като компот (ядат се и плодовете).

• От корите на 1 каф. лъж. се вари 10 минути в 300 г вода. Пие се по 1 винена чаша преди ядене 3 пъти дневно или се използва за жабурене.


Какво да си приготвим от дренки?

Компот
Почистват се дренките от дръжките, измиват се. Подреждат се в бъркани, поставя се захар, допълва се с вода. Стерилизира се.

Изсушени
Избират се добре узрели и меки дренки. Сушат се на сянка. Съхраняват се в книжни торби.

Сок
Почистени и измити дренки се сваряват до разпукване във вода. Минават се през гевгир, така се отделя сокът, меката част и костилките. Към сока се добавя захар по желание, стерилизира се.

Мармалад
От меката част след отделянето на сока се приготвя мармалад от дренки, като се добави захар на вкус и се изварява до желаната гъстота. Стерилизира се.

Вино
Почистени и измити дренки се поставят в голям съд. Поставя се захар и вода. Оставя се на слънце, като периодично се разбърква. След 15 дни виното е готово. Много е полезно.